Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Inför valet i höstas manifesterade Nordiska motståndsrörelsen i Kungälv. Den 1 maj är det dags igen. Bild: Adam Ihse/TT

Så vill Kungälvs politiker stoppa NMR

Politiker i Kungälv kräver att lagen ändras så att Nordiska motståndsrörelsen stoppas från att demonstrera på gator och torg.

Kommunstyrelsens ordförande Miguel Odhner (S) har pratat med gruppledarna för samtliga partier i kommunfullmäktige.

– Vi är överens om att det måste till juridiska ändringar. Det är otillständigt att en kommun inte kan säkerställa tryggheten för medborgarna och det är inte ok att värna rättigheter för grupper som inte står för allas lika värde, säger Miguel Odhner.

Sveriges radio var först med att berätta detta.

Inför valet förra året försökte kommunen stoppa NMR:s sammankomster med hänvisning till ordningsstörningar med fick nej i samtliga instanser.

– Det behövs ny lagstiftning om vi ska få bort NMR från gator och torg. Det känns inte bra att en våldsbejakande organisation ska använda demokratiska metoder för att odemokratiska syften, säger Thomas Alpner (M) gruppledare för Moderaterna i Kungälv.

"Vi ska inte vara så mjäkiga"

Kungälv är en av tre orter där NMR fått tillstånd att demonstrera 1 maj i år.

Efter tidigare oroligheter i samband med NMR:s demonstrationer vid bland annat Bokmässan i Göteborg lovade regeringen förra året att lagstiftningen skulle ses över.

Miguel (S) Odhner, kommunstyrelsens ordförande, Kungälv.. Bild: pressbild

I år kommer socialminister Lena Hallengren (S) till Kungälv för att 1 maj-tala och Miguel Odhner väntar sig besked om hur långt arbetet med lagstiftningen kommit.

– Jag väntar mig att få den senaste informationen som syftar framåt. Vilka lagtexter som ska ändras lägger vi oss inte i. Men vi måste stå upp för allas lika värde och inte vara så mjäkiga. Kan andra länder så kan Sverige, säger han och syftar på Finland där NMR förbjudits som organisation.

Efter det traditionella 1 maj-firandet i Kungälv samlas samtliga kommunfullmäktiges partier i Västra parken för en gemensam valupptakt inför EU-valet.

– Det passar bra att det sammanfaller med NMR:s manifestation, vi vill markera att våra partier står för demokrati, säger Thomas Alpner.

Lite senare på eftermiddagen har svenska kyrkan en öppen samling för demokratin med bland andra kultur- och demokratiminister Amanda Lind.

– Jag ser fram emot ett roligt och öppet 1-majfirande med många som kommer för att visa att demokrati är viktigt, säger Miguel Odhner.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.