Den första jaktperioden för i år är i fullgång fram till den 25 september, följt efter det påbörjas andra jaktperioden den 9 oktober och håller i sig till januari.
Nu varnar polisen för extra försiktighet ute på vägarna, då det är betydligt vanligare med viltolyckor under vinterhalvåret, menar polisen.
– Det är mycket att tänka på med djur. Det är klassiskt att de kommer fram i skymning eller gryning och det går ofta väldigt snabbt, håll ett öga ute i vägrenen om något djur passerar och sakta då in. Ofta kommer ett djur med sällskap, så stirra dig inte blind på det första djuret och sänk farten, säger Tommy Nyman, presstalesperson vid polisen i region Väst.
Han uppmanar bilisterna att sänka farten för att hålla extra utkik.
– Det är ofta mer viltdjur där det är sämre belysning, såklart. Rådjur är absolut vanligast ute på vägarna och överlever oftast inte om de blir påkörda på motorvägarna. Dock befinner de sig oftast på mindre vägar. Om det är älgar inblandat så är det en större risk för personskada, säger Tommy Nyman.
Enligt Nationella viltolycksrådet har det, fram till den 11 september, rapporterats 36 946 viltolyckor i hela landet.
29 475 är dessa är rådjur, 2 846 är älg och 2 994 är vildsvin.
Kan delges misstanke gällande smitning
Enligt polisen är det framförallt viktigt att markera platsen där djuret blev påkört, men hjälp av en viltolycksremsa som man får tag på av försäkringsbolaget.
– Om man inte har en sådan, kan man egentligen ta vad som helst. Säg bara till vad du märker ut med när du anmäler.
Den andra handlingen du ska göra efter att ha märkt ut djuret är att ringa polisen och anmäla händelsen som en viltolycka.
De djur som klassas som viltolyckor kan vara bland annat älg, hjort, utter, vildsvin, kronhjort eller järv.
– Anmäler man inte att man har kört på ett djur, kan man delges misstanke gällande smitning. Man måste tänka på att det kan vara ett skadat djur om djuren överlevde olyckan, säger Tommy Nyman.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.