Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Midsommarhelgen är en tung trafikhelg.  Bild: TT
Midsommarhelgen är en tung trafikhelg. Bild: TT

Så undviker du midsommarköerna

Tut, tut – nu intar midsommarfirarna trafiken.
En trafiktung helg är att vänta. Ska du ut på vägarna får du räkna med längre restider än vanligt. Se till att vara ute i god tid – oavsett om du planerar att ta bilen eller åka kollektivt.

Att midsommar är en trafiktung helg är nästan lika mycket tradition som sillen eller jordgubbarna på midsommarlunchen. Och det ser inte ut att bli något undantag i år.

Oavsett om du planerar att ta bilen eller åka kollektivt får du räkna med längre restider. Det bästa tipset är att vara ute i god tid – och om möjligt undvika rusningstid.

Tingstadstunneln

Historiskt sett är torsdag och söndag de stora resdagarna under midsommarhelgen. Då är det inte bara göteborgarna som ger sig ut på midsommaräventyr utan även resten av Sveriges västkustälskare.

I år är det extra viktigt att planera sin resa med tanke på den pågående renoveringen av Tingstadstunneln – som påverkar trafiken i hela Göteborg. För trafiken på E6 är endast ett körfält i vardera riktning genom tunneln öppet. All annan trafik leds om till Marieholmstunneln, enligt trafiken.nu.

Långsam trafik och köer väntas dessutom på de mindre vägarna i Bohuslän när många ska ut till kusten samtidigt.

Fullsatta bussar

Även för dig som planerar att åka kollektivt i midsommar är tipset att vara ute i god tid – speciellt om du planerar en resa till eller från Bohuslän.

Trots förstärkningstrafik blir bussarna snabbt fullsatta vilket kan göra det svårare att hinna i tid till olika anslutningar.

– Vi sätter in så mycket förstärkningstrafik vi kan för att trafiken ska flyta på så bra som möjligt, skriver Västtrafik i ett pressmeddelande.

Bra ett veta är att kollektivtrafiken under midsommarafton körs enligt en lördags tidtabell. Midsommardagen körs som en söndag.

Linjer som påverkas av midsommartrafiken

Stenungsund express: Kör inte mellan mellan Stora Höga Station och Stenungsund i riktning mot Stenungsund. Välj i stället övrig kollektivtrafik på sträckan.

Orust express: Räkna med förseningar. Anslutningstrafik kan inte garanteras på grund av förseningar.

Tjörn express: Räkna med förseningar. Anslutningstrafik kan inte garanteras på grund av förseningar.

* Linjerna påverkas under torsdagen den 23 juni mellan klockan 09.00 och 19.00 samt under fredagen den 24 juni mellan klockan 09.00 och 15.00.

Källa: Västtrafik.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.