Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Enligt Västra Götalandsregionens statistik analyserades knappt 35 000 prover under vecka 1, vilket var färre än veckorna innan. Omkring 18 procent av proverna var positiva för covid-19. Bild: Stefan Berg
Enligt Västra Götalandsregionens statistik analyserades knappt 35 000 prover under vecka 1, vilket var färre än veckorna innan. Omkring 18 procent av proverna var positiva för covid-19. Bild: Stefan Berg

Så sprids coronaviruset i Västra Götaland – stadsdel sticker ut när andra minskar

Göteborgsområdet är fortsatt hårdast coronadrabbat i Västra Götaland.
Även om antalet nya fall minskade på flera håll under förra veckan, sticker bland annat Partille och Västra Göteborg ut med höga smittotal.

Antalet nya fall i Västra Götaland har de senaste fyra veckorna ökat, minskat, ökat och minskat igen. Skillnaden mellan varje vecka har varit drygt 1 000 fall.

– Jag tror inte man kan säga att det är en sådan stor skillnad, vecka för vecka, i själva smittspridningen, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Han menar att smittoläget därför är svårbedömt, då bland annat jul- och nyårshelgerna tycks påverka statistiken. Vecka 1 upptäcktes totalt 6 836 fall i regionen, vilket alltså var en minskning mot veckan innan.

– Man hoppas alltid att det verkligen fortsätter så nästa vecka också, varje gång vi får en vecka med lägre tal. Men som sagt är det så osäkert just nu.

LÄS MER: Smittskyddsläkaren tror på fler fall av brittiska virusmutationen

Partille hårt drabbat av corona

Inom regionen syns samtidigt skillnader under de senaste veckorna som hållit sig relativt stabila. Bland annat att kommunalförbundet Göteborgsregionen har högst incidens (fall per 10 000 invånare) av de fyra kommunalförbunden i regionen.

– Göteborg och kranskommunerna är det mest i, men det har minskat jämfört med veckan innan. Det har också minskat i Fyrbodal och Skaraborg. Däremot har det i Borås och Sjuhärad inte minskat, utan ökat något.

Flest fall per invånare under vecka 1 upptäcktes i Färgelanda, där 49 nya fall leder till en hög incidens.

LÄS MER: GP avslöjar: Svenskar har lurats med falska coronadokument

Bland de något större kommunerna sticker Partille ut, där smittspridningen inte tycks minska. Kommunen håller sig på ungefär samma nivå som veckan innan, med 219 nya fall.

Äldreomsorgen är för stunden hårt coronadrabbad i Partille, och under onsdagen började ett lokalt besöksförbud på kommunens äldreboenden därför att gälla.

Många fall i Västra Göteborg

Läget i pandemin är alltjämt också allvarligt i Göteborgs kommun, även om det syns en del variationer likt i övriga regionen.

Under vecka 1 nästintill halverades antalet nya fall i det tidigare stadsdelsnämndsområdet Norra Hisingen – som var hårdast drabbat veckan innan.

Samtidigt sticker en stadsdel ut, som den enda där antalet nya fall inte minskat. I Västra Göteborg upptäcktes 342 nya fall, vilket är klart flest i staden enligt regionens statistik.

De detaljerade slutsatserna är svåra att dra, men Thomas Wahlberg kan ändå sammanfatta:

– Vi är fortfarande på en alldeles för hög nivå.

LÄS MER: Testade sig på ”Husdr.se” – kundernas ilska och oro

LÄS MER: Äldre konstaterades smittade – efter coronavaccin

LÄS MER: Ingen ökning längre – men coronatrycket på sjukhusen alltjämt högt

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.