Så ska Svanesund fortsätta växa

ANNONS
|

Svanesund växer. Färjeförbindelsen till fastlandet och den relativa närheten till Göteborg gör att trycket på bostäder och tomter är stort.

– Det är inte samma tomtpriser här som närmare Göteborg och det har vi märkt av på efterfrågan, säger Bengt Johansson (C), ordförande i utskottet för samhällsutveckling i Orust kommun.

Det är cirka sex år sedan kommunen senast släppte tomter till försäljning i Svanesund. Då gick de åt direkt. Nu vill kommunen återigen släppa mark och bygga nya bostäder. I kväll hålls ett möte i Ängås skola där politiker och tjänstemän presenterar planerna och invånarna är välkomna att komma med synpunkter.

ANNONS

Det längst framskridna förslaget handlar om 180 nya bostäder i Västra Änghagen, strax norr om centrum. I planhandlingarna finns förslag på blandad bebyggelse – villor, radhus, lägenheter och stycketomter.

Bland synpunkter som redan kommit in till kommunen finns en viss oro kring att bygga i Västra Änghagen. I dag är det ett populärt strövområde och en person skriver ”att bygga bostäder där känns mer som att förstöra Svanesund än att göra det mer attraktivt”.

Men enligt Karin Jern, handläggande planarkitekt, strävar man efter att behålla balansen mellan nya bostäder och natur:

– Marken mellan husen är viktig. Vi vill både bevara naturmarkerna och ha betesmarker eller odlingar för att hålla marken öppen, säger hon.

Planerna för Svanesund innehåller också en utbyggnad av hamnen och en efterlängtad ansiktslyftning av centrum.

– Centrum byggdes någon gång på 1960-1970-talet och har inte utvecklats sedan dess. Det behövs mer utrymme och centrumkärnan måste bli mer attraktiv, säger Bengt Johansson.

Dessutom finns planer på en utveckling av industriområdet och idrottsområdet i Ängås.

– I idrottsområdet vill vi på sikt ha en konstgräsplan och i industriområdet är det flera företag som nu har för trånga lokaler, säger Bengt Johansson.

Tidsmässigt är det svårt att säga när planerna kan sättas i verket. Än mindre när allt kommer att vara färdigt.

ANNONS

– Har vi tur med utställningsförfarandet så kan det gå på ett år. Sedan ska det upphandlas och det tar tid. I bästa fall kan vi börja inom två till tre år, säger Bengt Johansson.

Lika svårt är det att ge en fingervisning om kostnaderna, men det handlar om många miljoner.

– Men från kommunens sida ska det vara ett nollsummespel. Vi ska inte lägga skattepengar emellan utan vi tar i slutändan betalt för tomterna utifrån vad allt kostar.

ANNONS