Operationer på kvällar och helger ska minska köerna på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Två år med coronapandemi har gjort att vård och medicinska bedömningar som inte är akuta har fått stå tillbaka, när personal och vårdplatser har omfördelats till covid-patienter.
Det här har gjort att kön för den här typen av vård har ökat.
När det var som värst tvingades över 9 000 patienter vänta i mer än 90 dagar på operation eller behandling. Som mest väntade 10 500 patienter över 90 dagar på förstabesök under pandemin.
– Målsättningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset är att uppfylla vårdgarantin och samtidigt klara av sjukhusets andra stora uppdrag inom akut och imperativ vård, samt forskning, utveckling och utbildning och innovation. Köerna ska minska och prioriteringar göras efter medicinska bedömningar, Anna Elander, en av de ansvariga för sjukhusets kökortningsprojekt i ett pressmeddelande.
6 000 har väntat för länge
Sedan augusti förra året har antalet patienter som fått vänta så länge minskat, och börjar närma sig de nivåer som var innan pandemin. Men fortfarande, i mars, var det runt 6 000 patienter som inte fick behandling eller operation inom 90 dagar.
– Antalet väntande är fortsatt besvärande många, men sjukhuset börjar närma sig samma nivåer som innan pandemin, säger Anna Elander.
LÄS OCKSÅ: Stigbergskliniken stänger – för gott
LÄS OCKSÅ: Ambulanskameror ger snabbare vård vid stroke
LÄS OCKSÅ: Demenssjuk förblödde ensam
LÄS OCKSÅ: Vårdplatsbristen gör att patienter fastnar på akuten
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.