Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Elander är en av dem som har ansvar för att korta vårdköerna på Sahlgrenska.  Bild: Jonas Lindstedt
Anna Elander är en av dem som har ansvar för att korta vårdköerna på Sahlgrenska. Bild: Jonas Lindstedt

Så ska Sahlgrenska korta köerna

Sahlgrenska universitetssjukhuset ska börja utföra operationer på kvällar och helger för att minska det uppdämda vårdbehovet. Runt 6 000 patienter får inte behandling eller vård snabbt nog.
– Även om det inte rör sig om akuta operationer innebär det i många fall ett lidande för patienten så därför kraftsamlar vi och gör vårt yttersta för att kunna erbjuda vård till de patienter som fått stå tillbaka för pandemin, säger Anna Elander på Sahlgrenska Universitetssjukhus.

Operationer på kvällar och helger ska minska köerna på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Två år med coronapandemi har gjort att vård och medicinska bedömningar som inte är akuta har fått stå tillbaka, när personal och vårdplatser har omfördelats till covid-patienter.

Det här har gjort att kön för den här typen av vård har ökat.

När det var som värst tvingades över 9 000 patienter vänta i mer än 90 dagar på operation eller behandling. Som mest väntade 10 500 patienter över 90 dagar på förstabesök under pandemin.

– Målsättningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset är att uppfylla vårdgarantin och samtidigt klara av sjukhusets andra stora uppdrag inom akut och imperativ vård, samt forskning, utveckling och utbildning och innovation. Köerna ska minska och prioriteringar göras efter medicinska bedömningar, Anna Elander, en av de ansvariga för sjukhusets kökortningsprojekt i ett pressmeddelande.

6 000 har väntat för länge

Sedan augusti förra året har antalet patienter som fått vänta så länge minskat, och börjar närma sig de nivåer som var innan pandemin. Men fortfarande, i mars, var det runt 6 000 patienter som inte fick behandling eller operation inom 90 dagar.

– Antalet väntande är fortsatt besvärande många, men sjukhuset börjar närma sig samma nivåer som innan pandemin, säger Anna Elander.

LÄS OCKSÅ: Stigbergskliniken stänger – för gott

LÄS OCKSÅ: Ambulanskameror ger snabbare vård vid stroke

LÄS OCKSÅ: Demenssjuk förblödde ensam

LÄS OCKSÅ: Vårdplatsbristen gör att patienter fastnar på akuten

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.