Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu skall Kungsbacka göra friskare och mer aktivt.

Så ska Kungsbackaborna bli friskare

Kungsbacka kommun ska göras friskare, tryggare och mer attraktiv. Detta genom att invånarna skjutsas ut i träning.

Målet med satsningen Aktivera Flera, som kommunen avsatt 30 000-40 000 kronor till i inledningsskedet, är att aktivera invånare mellan 20-59 år i någon form av träning. Kommunen ska fungera som en förmedlande länk och finna aktiviteter, lokaler och ledare efter önskemål från privatpersoner. Sedan erbjuder man en gratis eller subventionerad startperiod. Det finns dock ett krav: att man börjar träna i ett sällskap på minst tre personer, ur minst två hushåll.

– När man tränar i grupp är det lättare att stötta varandra, och samtidigt lär man känna varandra. Många i den åldersgruppen kommer inte till skott och dem försöker vi fånga upp. Då tänkte vi att man kan gå ihop ett par stycken, knacka på hos grannen till exempel, för att kanske spela innebandy eller gå och simma, säger Håkan Linderstam, utvecklingsledare på förvaltningen fritid och folkhälsa.

Utöver att förbättra folkhälsan hoppas projektledningen även öka gemenskapen och tryggheten samtidigt som Kungsbacka blir mer attraktivt att bo i.

– Bostadsbolagen tycker det här är en jättebra idé. Ju mer aktivitet det finns, ju mer man lär känna varandra i bostadsområden, ju bättre trivs man och vill stanna längre, säger Linderstam.

Idrottsföreningar och hälsoföretag har kontaktats för att ingå i projektet. Ett tiotal företag har hoppat på tåget och är redo att erbjuda aktiviteter.

– Med utgångspunkt från de ansökningar vi får in tar vi kontakt med hälsoföretagen som finns, de berättar vilka erbjudanden och rabatter de har. Där kan vi gå in och stötta också om det kostar, säger Linderstam.

Tror ni att ni kan få reaktioner av dem som är för unga eller gamla?

– Det kommer det att bli. Men vi måste begränsa oss något i alla fall. Föreningslivet är stort i Kungsbacka och aktiverar dem som är upp till 19. I våra egna verksamheter och i de undersökningar vi gjort ser vi att seniorerna också är väldigt aktiva.

Folk ska få hjälp att lotsas in i aktivitet, sedan är förhoppningen att aktiviteten ska fortsätta.

– Subventioneringen kommer inte pågå i oändlighet. Men tanken är att man ska få blodad tand och vilja fortsätta, säger Linderstam.

– Det här är ett försök. Mig veterligen har det inte gjorts någon annanstans. Sedan får vi se hur det blir, är det så att det inte funkar så har vi i alla fall testat.

Mikael Almasi

031-868424

[email protected]