Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Två rapporter har tagit fram kostnadskalkyler för en eventuell simhall i Härryda. Arkivbild: Edith Camilla Svensson

Så mycket kan en helt ny simhall kosta

Politikerna i Härryda har fått ta del av två rapporter över hur en simhall kan byggas och vad den skulle kosta.

I dag finns ingen simhall i kommunen så skolelever åker till Åby simhall i Mölndal för att få simundervisning vintertid. Under sommaren anordnar Härryda kommun undervisning utomhus.

2015 beslutades att frågan skulle utredas och kommunen gav två konsultbolag i uppdrag att ta fram kostnads-, placerings- och byggnadsförslag av en simhall. I slutet av december presenterades rapporterna. I båda rapporterna skissas det på en 25-metersbassäng med sex till åtta banor, servering, gym, aktivitets- och familjebad, undervisningsbassäng samt bastu och relax.

I den ena rapporten beräknas kostnaden för att bygga en simhall på 4 700 kvadratmeter till 160 miljoner kronor. Drift, personal, underhåll och kapitalkostnad beräknas till 18,2 miljoner per år med intäkter på 5,5 miljoner per år. Den totala driftskostnaden för kommunen skulle då bli 12,7 miljoner kronor.

I den andra rapporten kostar en simhall på 5 400 kvadratmeter 210 miljoner kronor. Drift, underhåll, personal och kapitalkostnad beräknas till 23,6 miljoner per år och intäkterna tros hamna på 9,6 miljoner årligen. Total driftskostnad för kommunen: 14-15 miljoner årligen.

Båda förslagen placerar simhallen i Mölnlycke i första hand. Men även Landvetter ses som ett alternativ. I förslagen går man också igenom olika driftsformer för kommunen; att bygga och driva i egen regi, att kommunen bygger men extern part driver simhallen eller att bygga och driva i privat regi.