Fler har själva anmält sig för prövning till militär grundutbildning i år, i jämförelse med 2021.
Fler har själva anmält sig för prövning till militär grundutbildning i år, i jämförelse med 2021. Bild: Johan Nilsson/TT

Så många ska mönstra från din kommun

I maj påbörjas årets mönstring där 810 ungdomar från Göteborg ska delta. I år är antalet som kallas till mönstring och senare militär grundutbildning fler – men inte till följd av kriget i Ukraina.

ANNONS
|

I maj börjar årets mönstring för 19 000 ungdomar, 3 000 fler i jämförelse med förra året. Av dessa kommer 6 000 genomföra en militär grundutbildning med värnplikt med start nästa sommar. Per Andersen Helseth, kommunikatör vid plikt- och prövningsverket, säger att antalet ungdomar som kallas till mönstring och värnplikt inte har påverkats av det försämrade säkerhetsläget i Europa.

– Det har inte påverkats för att vi har ett försvarsbeslut från 2020. I det har vi siffror för hur många ungdomar vi ska skriva in till värnplikt och vi följer den planen.

Däremot har det skett, och ska fortsätta ske, en gradvis ökning. För fyra år sedan, då den allmänna värnplikten återinfördes i Sverige, var det cirka 4 000 ungdomar som genomgick grundutbildningen. Fram till 2025 ska denna siffra bli 8 000.

ANNONS

Egna ansökningarna har ökat

Dessutom har intresset för att själv anmäla sig för att prövas för den militära grundutbildningen med värnplikt ökat i jämförelse med 2021, enligt Per Andersen Helseth. Den som inte blir kallad kan nämligen göra en egen ansökan.

– Vad den ökningen beror på, det vet vi inte, säger han.

Hos de som svarat på frågan om motivation och intresse i mönstringsunderlaget syns en liten förändring, där något fler har en negativ eller neutral inställning till att genomföra en grundutbildning med värnplikt i år. Per Andersen Helseth kommenterar dock att svaren inte är helt jämförbara, eftersom svarsalternativen var fler i år.

– Vi tar ju hänsyn till motivation och intresse, så långt det är möjligt. Men det är ju fortfarande behovet som styr, säger Per Andersen Helseth.

Så många ska mönstra från din kommun

Tjörn: 25 (18 män och 7 kvinnor)

Stenungsund: 65 (47 män och 18 kvinnor)

Kungälv: 109 (66 män och 43 kvinnor)

Ale: 65 (43 män och 22 kvinnor)

Alingsås: 94 (61 män och 33 kvinnor)

Göteborg: 810 (579 män och 231 kvinnor)

Lerum: 102 (78 män och 24 kvinnor)

Partille: 77 (52 män och 25 kvinnor)

Härryda: 91 (65 män och 26 kvinnor)

Mölndal: 171 (123 män och 48 kvinnor)

Kungsbacka: 216 (155 män och 61 kvinnor)

LÄS MER:Sverige ska bygga ett starkt folkförsvar – så kan det bli

LÄS MER:SD vill öppna dörren till Nato

LÄS MER:Detta är din plikt – om kriget kommer

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS