Så många ligger inne med covid-19

Antalet patienter med covid-19 som vårdas på Sahlgrenska Universitetssjukhus fortsätter att öka. Samtidigt blir de färre inom NU-sjukvården. Totalt i regionen tycks antalet patienter just nu ha parkerat sig på en topp – som dock är högre än när smittspridningen var som värst vid förra coronavågen.

ANNONS
|

446 patienter med covid-19 får vårdas nu på sjukhusen i Västra Götaland, enligt regionens siffror från måndagsförmiddagen. Av dem får 18 patienter intensivvård.

Siffrorna är i stort sett oförändrade jämfört med för några dagar sedan, då 446 patienter fick vård, varav 19 på IVA.

Det är drygt 50 fler patienter än under toppen av den tredje vågen i april förra året. Betydligt färre personer är dock så allvarligt sjuka att de behöver intensivvård nu jämfört med när det var som värst under de tidigare vågorna.

Under den första vågen, våren 2020, behövde nästan fem gånger så många personer intensivvård, jämfört med det högsta antalet hittills under fjärde vågen.

ANNONS

Vårdas för annat

I den här statistiken inkluderas även personer, som testats positivt för covid-19, men som främst får vård av andra orsaker.

Och nu, under den fjärde vågen, är det en större andel sådana patienter än i våras. För en vecka sedan rörde det sig om hälften av patienterna.

Det betyder att många av patienterna troligtvis hade fått sjukhusvård, oavsett om de hade covid eller inte.

Fler covid-patienter på Sahlgrenska

Även om antalet patienter totalt sett nu tycks hålla sig på en jämn nivå finns det sjukhus där det dragit iväg den senaste tiden.

Allt fler personer med covid-19 vårdas på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, medan trenden är den motsatta inom NU-sjukvården, alltså NÄL i Trollhättan och Uddevalla sjukhus.

Här finns dessutom bara en patient som just nu kräver intensivvård.

Så många får vård

Den 31 januari på förmiddagen fanns det totalt 446 inneliggande patienter med covid-19, varav 18 på intensivvårdsavdelning (IVA), på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

NU-sjukvården: 54 varav 1 IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset: 250 varav 9 IVA

Sjukhusen i Väster: 30 varav 2 IVA

Skaraborgs sjukhus: 48 varav 3 IVA

Södra Älvsborgs sjukhus: 64 varav 3 IVA

Källa: VGR

LÄS MER:Influensan är nästan borta – har minskat kraftigt när coronasmittan skenat

LÄS MER:Pressat läge efter smitta på Göteborgsskolorna

LÄS MER:Danmark slopar alla restriktioner

LÄS MER:Smittskyddsläkaren: Så ska du hantera ett positivt snabbtest för corona

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS