Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kötiderna för att boka en tid för passansökan varierar i regionen, från några dagar till två månader. Bild: Måns Langhjelm
Kötiderna för att boka en tid för passansökan varierar i regionen, från några dagar till två månader. Bild: Måns Langhjelm

Så långa är köerna för att förnya pass

Har du bråttom att fixa passet inför resan? Beroende på var du bor är det olika svårt att få en tid på närmaste passkontor.
– Vi är inne i en period där det är längre väntetider än normalt för att få ansöka om pass, säger Lars Eckerdal på polisen i region Väst.

Mellan april och juni är trycket högt på passcentralerna då många ansöker om förnyat pass inför semesterresan.

På passcentralerna i Västra Götaland och Halland varierar möjligheten att få en ledig tid, alltifrån inom de närmaste dagarna till i början på juli.

– Vi ser just nu att vi har bäst tillgång på tider i Skaraborg och även till viss del i Bohuslän och Dalsland, säger Lars Eckerdal, projektledare för utvecklingsgruppen för resehandlingar på polisen i region Väst.

Släpper nya tider

På Göteborgs passcentral på Stampgatan finns det för tillfället relativt gott om tider. När den här artikeln skrivs får den som vill boka en tid vänta i två och en halv vecka.

I Mölndal är väntetiderna betydligt längre. Först den 27 juni finns en ledig tid för att göra en passansökan.

– Vi genomför ett antal åtgärder nu för att det ska bli fler tider lediga. Vi släpper nästan dagligen tider, så är det så att man går in och söker den ena dagen och inte hittar en tid, så kan det finnas tider en annan dag. Det gör det väldigt svårt att säga hur lång väntetid det är generellt, säger Lars Eckerdal.

Passet klart inom fem dagar

Förra året slutade passcentralerna med drop in-tider efter ett nationellt beslut. I Göteborg och Mölndal ledde det till att tiderna blev uppbokade två månader framåt bara en dag efter att drop-in-tiderna försvann. Även om väntetiderna nu är nästan lika långa på vissa passkontor i regionen, ser inte Lars Eckerdal några tendenser att det kommer bli lika håtr tryck som förra året.

– Vi ser inte att andelen provisoriska pass ökar jämfört med tidigare år. Det ger ändå en hint om att vi kan leverera i den takt som medborgarna har behov av.

En vanlig missuppfattning är att det tar lång tid att få passet, säger Lars Eckerdal. I regel tar det bara fem dagar från att man har gjort sin passansökan och man kan också välja på vilket ställe man vill hämta ut passet.

– Men vi vill samtidigt be alla som inte har behov av att förnya passet att vänta till efter juni. Och under hösten finns det betydligt bättre tider att tillgå.

Så lång är väntetiden för att förnya pass:

Kungsbacka: Tider finns 13, 14 och 15 maj, annars uppbokat till 10 juli

Mark/Kinna: 8 juli

Borås: 3 juli

Mölndal: 27 juni

Trollhättan: 4 juni

Stenungsund: 3 juni

Göteborg: 28 maj

Uddevalla: 28 maj

Varberg: 26 juni

Skövde: 21 maj

Ulricehamn: 20 juni

Lidköping: 20 maj

Alingsås: 18 juni

Mariestad: 15 maj

Strömstad: Enstaka tider fr.o.m. 13 maj

Listan bygger på den första tillgängliga tiden som fanns vid koll den 10 maj. Vissa av passexpeditionerna har bara öppet några dagar i veckan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.