Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
P-avgiften väckte debatt om partipiskor i Kungsbackas fullmäktigesal.
P-avgiften väckte debatt om partipiskor i Kungsbackas fullmäktigesal.

Så hög blir p-avgiften i Kungsbacka

Maxtaket för parkeringsavgiften i Kungsbacka kommer att höjas med tre kronor istället för fem kronor som förvaltningens utredning föreslog. Det beslutade kommunfullmäktige efter en stundtals hetsig debatt i går.

Att parkeringsavgifter väcker känslor blev tydligt på Kungsbackas kommunfullmäktigemöte i går. Frågan har utretts nästan ett år och förvaltningens förslag var som GP tidigare berättat att införa en dubblering av priset från fem till tio kronor. Men Moderaterna och Sverigedemokraterna tyckte det var en för stor höjning och röstade igenom en mindre höjning, till max åtta kronor i tekniknämnden.

LÄS MER: Så mycket kan p-avgiften höjas i Kungsbacka

I kommunstyrelsen valde sen även Liberalerna och Centern att ändra sina röster från förvaltningens förslag till det lägre förslaget.

Detta påpekade oppositionsrådet Eva Borg (S) under gårdagens debatt i kommunfullmäktige.

– Vi i Socialdemokraterna brukar prata om en partipiska. Men nu kamrater ska jag tala om, nu viner partipiskan inte bara i ett parti utan i flera och det är inte i Socialdemokraterna.

"Partipiskan skulle komma från mig"

Centerpartiets ordförande i Kungsbacka, Anders Eriksson, som röstade för förvaltningens förslag i nämnden svarade:

– Jag är ordförande i centern i Kungsbacka. Partipiskan skulle komma från mig i sådana fall. Piskat mig själv? Nej, det har jag faktiskt inte gjort. Vi har pratat och sagt att det är lämpligt att vi ligger på den här nivån om vi gör en höjning, sade han och fortsatte:

– I framtiden kan vi behöva både 10, 15 och 20 spänn, men det är inte det som är relevant just nu. Nu behöver vi ha en lämplig nivå och jag tycker att det är bra att vi kan enas. Vi gillar att samarbeta, så det var inget konstigt alls.

Efter begäran om votering röstade 46 ledamöter i kommunfullmäktige för kommunstyrelsens förslag på åtta kronor och 13 röstade för förvaltningens förslag på tio kronor. Två ledamöter avstod från att rösta.

Höjningen gäller maxtaket för p-avgift och p-bot. Sedan är det tekniska förvaltningen som avgör hur dyr taxan ska vara på olika platser. Systemet med en timmes fri parkering med p-skiva kommer att finnas kvar på de flesta ytor men för längre parkeringar betalas en avgift.

Kungsbackas nya tak för p-avgifter

Tidigare högsta avgifter inom parentes.

− Högsta parkeringsavgift: 8 kronor/timme (5 kronor/timme)

− Högsta parkeringsanmärkning och kontrollavgift: 800 kronor (500 kronor/timme)

− Högsta månadskostnad för boendekort: 350 kronor (200 kronor)

− Högsta årskostnad för nyttoparkeringskort: 4 500 kronor (2 000 kronor)

− Högsta kostnad för 30-dagars parkeringskort: Kostnad motsvarande 7 timmars parkering per dag under 30 dagar i aktuell avgiftszon (2 000 kronor)

− Högsta administrationsavgift: 200 kronor per ansökan (0 kronor)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.