Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/12

Så här påverkar påsktrafiken dig

Påsken närmar sig med stormsteg och enligt Trafikverket gäller det att inte stressa i trafiken under storhelgen. - Många tar sig från Göteborg och åker ut mot Bohuslän, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör vid Trafikverket. Här är vägarna du ska undvika.

Under helgen firas påsk över landet och av den anledningen påverkas trafiken på flera håll.

Nu uppmanar Trafikverket till att hålla avstånd och ta det lugnt i trafiken inför storhelgen.

-  Många vill ta sig från stan, många åker E45 eller E20 upp mot fjällen och Dalarna, då det är en fjällvecka för många. Många tar sig från Göteborg och åker ut mot Bohuslän, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör vid Trafikverket och fortsätter:

- Generellt sett så är det mycket trafik ut från stan på skärtorsdagen och mycket in till stan på annandagen, säger hon.

Hon betonar att E6 och E20 är de vägar där det är mest trafikerat under den stundande påskhelgen då många väljer att fira påsken på västkusten.

Ett annat populärt resmål under påsken är att ta sig söderut till Kalmar och Öland då E22 kan påverkas.

"Använd mittseparerade vägar"

På Trafikverkets hemsida kan du under storhelgen uppdatera dig om framkomlighetsproblem eller om det har inträffat någon olycka på vägen du tänkte köra till ditt påskfirande.

Enligt Beisy Sundin, presskommunikatör vid Trafikverket finns det flera tips inför bilfärden under helgen.

- Ett tips är att använda vägar som är mittseparerade med ett mitträcke, på så vis så undviker man möteskollisioner. Så kan man välja sådana vägar tycker jag att man ska göra det, säger hon.

Enligt Trafikverket är det bättre att välja större motorvägar så som E6 eller E20 med mitträcke.

Tipset är att undvika mindre vägar.

I annat fall rekommenderar de att välja vägar med trafiksäkerhetskameror som har en hastighetsdämpande effekt, menar Trafikverket.

"Starta tidigare"

Det är framförallt skärtorsdagen och annandag påsk som är de mest trafikerade vägarna under storhelgen - och det gäller det att vara extra vaksam.

- Man får tänka på att inte stressa i trafiken, starta hemifrån lite tidigare än vanligt och se till att hålla avstånd till bilen framför.  De vanligaste olyckorna under storhelgerna är kökollisioner, det kan skapa stora problem vid sådana olyckor, säger Beisy Sundin och fortsätter:

- Ska man resa långt så se till att vara ordentligt utvilad och ta pauser när du kör. Man kan också planera sin bilfärd via hemsidan för att räkna ut hur lång tid turen tar, säger hon.

Även polisen uppmanar trafikanterna till att vara försiktiga i trafiken.

- Håll avstånd och var ute i god tid, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Kan påverka tågtrafiken

Även tågtrafiken kommer att påverkas på vissa håll.

I Västra Götaland kommer ett flertal banarbeten att pågå under påsken. Det är begränsad framkomlighet i Göteborg mellan fredag den 14 april från klockan 20.00 och måndag den 17 april klockan 24.00, detta påverkar all tågtrafik till och från Göteborgs central.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.