Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Så gick Bandidosmannen i polisens fälla

Polisen fick uppgifter om att en medlem i Bandidos pressade en företagare från Skaraborg på pengar. För att kunna gripa de inblandade gillrade polisen en fälla - som en av de misstänkta klampade rakt in i. Nu ställs trion inför rätta.

Två företagare i Skaraborg hamnade i en konflikt med varandra där den ena av dem, en man i 40-årsåldern, krävde att den andre, offret, skulle betala 184 500 kronor till honom.
Offret ska ha vägrat att betala. Han ville lösa det med hjälp av jurister.

Det blev starten på mardrömmen.

Mannen i 40-årsåldern ska, enligt misstankarna, ha sagt att han hade kontakter som skulle se till att företagaren betalade fakturan. Och kort därefter fick offret ett samtal från en man som sa sig vara medlem i Bandidos.

LÄS MER: Så försökte Bandidosmannen pressa företagaren på pengar 

Tre dagar på sig

Det fick offret att ladda ner en app och börja spela in alla telefonsamtal.
– Men du lyssna här. Alltså, har du något hum om vem du har att göra med här nere i Göteborg, bara så där, sa Bandidosmannen i ett samtal.

Och:
– Tror du att vi, Bandidos, att vi går och tvistar om saker och ting eller?
Bland annat.
Offret fick tre dagar på sig att betala pengarna.

Polisen gillrade fälla

Då vände han sig till polisen som i sin tur bestämde sig för att genomföra en så kallad bevisprovokation för att identifiera eller gripa de inblandade.

När de tre dagarna gått fick offret i uppgift av polisen att ringa Bandidosmannen. Han påstod då att han hade ett inbokat möte hos sin bankman veckan efter. Bandidosmannen accepterade läget och de bestämde att de skulle höras efter mötet.
Det gjorde de. Efter instruktioner av polisen sa offret att han inte fick något banklån men att han skramlat ihop 80 000 kronor av vänner och bekanta.

Några timmar senare tog Bandidosmannen återigen kontakt med offret och berättade att en "kille" skulle till Skaraborg och hämta upp pengarna.
– Han är någon form av hangaround, har vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm berättat om mannen i 45-årsåldern som skulle hämta upp pengarna.

Offret och mannen i 45-årsåldern bestämde träff på Burger King i Mariestad.
Och då gick han rakt i fällan. Polisen kunde gripa honom och de hämtade också in Bandidosmannen till förhör.

Rättegång

Händelsen utspelade sig i Skaraborg under mars i år. Nu ställs tre personer inför rätta:
- Mannen i 40-årsåldern som är åtalad för anstiftan av brott mot inkassolagen och anstiftan av försök till utpressning.
- Mannen i 45-årsåldern som är åtalad för brott mot inkassolagen.
- Bandidosmannen som är åtalad för försök till utpressning och brott mot inkassolagen för att ha försökt att få offret att "betala en fiktiv fordran" på uppdrag av mannen i 40-årsåldern.
– Utpressningen som sådan kan man ju se allvarligare på. Det är just det att man använder det kända våldskapitalet som de här kända mc-klubbar står för och som yttrar påtryckning. De kanske inte behöver hota uttryckligen utan det räcker med att de anspelar på sitt våldskapital, har Lars-Göran Wennerholm sagt om betydelsen av att den som ligger bakom utpressningen är medlem i Bandidos.

"Bara medlat"

Samtliga åtalade nekar till brott.
Bandidosmannen påstår att han bara medlat mellan två män i en skuldfråga.
– Jag har inte alls haft för avsikt att skrämma honom, och definitivt inte skada honom på något sätt. Jag har bara varit övertygad och säker på att han varit skyldig pengar och betett sig illa, har han sagt i polisförhör.

Mannen som åtalas för anstiftan påstår att han inte har tagit kontakt med någon kriminell organisation.
– Nej, det är helt, fråga vem som helst som känner mig. Jag är småbarnförälder, jag driver ett företag, jag jobbat 70 timmar i veckan. Jag har inte tid med sådant, försvarade han sig i polisförhör.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.