Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Till vänster, Runes bild av mannen som misstänks ha "lånat" grannens brevlåda. Till höger, Rune Karlsson. Foto: Rune Karlsson/Privat

Så fick Rune, 76, fram bevis till rättegången

Ett mystisk lapp i en grannes brevlåda fick Rune Karlsson att agera. 76-åringen satte sig på bevakning och lyckades få fram bevismaterial som kan komma att fälla en misstänkt för narkotikabrott. – Jag tycker det känns bra att kunna hjälpa till lite, säger Rune själv.

Det var i slutet av februari som händelsen – som P4 Skaraborg tidigare rapporterat om – hände. Då låg det plötsligt en lapp i en av brevlådorna i villaområdet i Falköping där Rune och Inga-Lill Karlsson bor.

– Det var en granne, ett äldre par, som hade fått den, och hon kom hit och var alldeles ifrån sig, säger Rune.

Bad om ursäkt

På lappen hade avsändare skrivit att han bad om ursäkt för att han hade lånat parets adress eftersom han inte hade någon här i stan. Nu väntade han post dagen efter, och skulle komma och hämta den.

– Han skulle komma vid 15-tiden, skrev han, och bad dem att låta posten till honom ligga kvar tills dess. Det var klart att det var något mystiskt med det där, så vi ringde polisen, säger Rune.

Kom tre kuvert med droger

Dagen efter kom grannen över igen till Rune. 

– Posten hade kommit redan vid 10 och mycket riktigt var det tre kuvert till den här killen där. Men de tog de in, så lådan var tom.

Kuverten skulle senare visa sig innehålla heroin, amfetamin och tio narkotikaklassade piller, skriver P4 Skaraborg. 

Men när kuvertens ägare nu förväntades dyka upp fanns inte polisen på plats, så istället stod Rune för bevakningen.

– Jag har ett fönster emot lådan och vid 15-tiden dök han upp. Då tog jag fram kameran, säger Rune.

Fick flera bra bilder

När mannen upptäckte att lådan var tom gick han och ringde på hos grannen utan framgång. Därefter gick han fram och tillbaka i området och Rune fick flera chanser att ta ännu bättre kort på honom. Samtidigt ringde de polisen.

– Jag tog sedan bilen när han började gå för att se vart han tog vägen. Han gick till slut bort till psyket som ligger en bit härifrån.

När Rune kom tillbaka var polisen på plats. Något senare kunde en vårdare identifiera mannen på Runes bild som en av patienterna. 

Har du jobbat som polis förr?

– Många tror ju det, men jag har varit skogsentrepenör i 40 år, säger Rune och skrattar.

– Men faktum är att när jag gjorde militärtjänst-59 var polisen där för att informera och ville att jag skulle bli det. Men jag vill jobba istället för att plugga.

Grannar hjälper varann

I villaområdet där Rune bor har de också grannsamverkan, berättar han.

– Vi hjälper varann och håller utkik, särskilt om någon är bortrest. Ibland kan det vara lite stökigt på kvällarna här borta vid ett daghem och då brukar jag gå dit att ryta lite, säger Rune och skrattar.

 På torsdagen åtalades en man mot sitt nekande för egenmäktigt förfarande och försök till narkotikabrott, rapporterar P4 Skaraborg. Runes bild kommer vara huvudbeviset i rättegången, dit han sannolikt kommer att kallas som vittne. 

– Jag tycker det känns bra att kunna hjälpa till lite. Inte blunda för det här, och han gjorde ju ett stort misstag när han kom tillbaka.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.