Så försökte han rädda den 15-åriga flickan från IS

ANNONS
|

–Säpo kontaktade mig för att de behövde hjälp att hämta den 15-åriga flicka som åkt dit med sin dåvarande pojkvän utan att veta vad som väntade. Men väl där blev det uppenbart vad tanken var – att han skulle gå med i IS och att hon skulle hänga med som hans fru, säger Jesper Söder.

LÄS OCKSÅ:Lämnade jobbet i skolan för kriget

Han är en av många svenskar som åkt ned till Syrien för att strida mot IS.Tillsammans med den kurdiska gerillan YPG har han kämpat mot rebellerna. Därför, menar han, att Säpo kontaktade just honom när den unga flickan kidnappats.

ANNONS

–Hon var desperat och mådde riktigt dåligt. Hon ville hem, hon visste varken vad IS eller islam var.Hon saknade sin familj. Det var det min Säpokontakt berättade för mig och därefter började vi jobba tillsammans för att rädda henne.

Många turer

Därefter etablerade Söder kontakt med flickans familj. Han säger att han försåg säkerhetspolisen med information om flyktvägar, kontakter i området där flickan hölls fången och annan kunskap. Till slut åkte han själv ned för att genomföra fritagningen av den kidnappade flickan.

–Väl där väntade vi på rätt tidpunkt att rädda henne. Hon behövde själv rymma och ta sig till en plats där jag kunde hjälpa henne. Men tiden gick och inget hände, men vi fortsatte ha kontakt.

Därefter berättar han att det gjordes ett första fritagningsförsök med en skenmanöver där de låtsades ha fritagit henne. I det skeendet säger han attSäpo kopplades bort.

– Men detförsöket misslyckades. Jag kan inte berätta varför, det är familjens sak.

Svår resa

Nu släpper han en bok där han berättar vad han gjorde som stöd till familjen. Han menar att det har varit otroligt svårt för familjen.

–Till slut åkteflickans familj ned och knöt kontakter med de inblandade och därigenom lyckades de få en kontakt som fritog flickan och hennes nyfödde son, säger Söder.

ANNONS

Fritagningen ska enligt honom ha skett helt utan hjälp av specialstyrkor, Säpo eller någon typ av formell personal. Söder menar att familjen tids nog kommer berätta vad som egentligen hände.

– Det gick enkelt till utan militära kontakter. Det var enkelt och smidigt och ledde till att flicka blev fri, berättar Söder.

Vill åka ned igen

Han menar att han är utmattad av alla turer i historien, särskilt eftersom vissa riktat kritik mot honom. Under processen bad han folk skicka pengar till honom för att finansiera fritagningen, i samråd med familjen, och han har därför beskyllts för att ha tagit uppemot 300 000 kronor själv. Men det förnekar han bestämt.

– Nu vill jag mest bara vila. Till hösten kommer jag åka ner igen, om allt går som jag vill, och fortsätta kampen för att hjälpa människor. Jag kommer aldrig sluta, jag brinner för att hjälpa människor. Jag känner mig hjälplös här när jag vet vad som pågår där. Min plats är ute i fält där jag kan göra en faktisk skillnad genom att kriga mot IS, uppger Jesper Söder.

Säpo varken bekräftar eller förnekar Söders uppgifter.

–Jag har ingen information att lämna om detta över huvud taget. Vi kan inte gå in på detaljer om enskilda ärenden eller individer, säger Simon Bynert pressekreterare på Säpo.

ANNONS
ANNONS