Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Så försökte Bandidosmannen pressa företagaren på pengar

Bandidosmannen påstår att han bara medlat mellan två män i en skuldfråga men åklagaren anser att han gjort sig skyldig till försök till utpressning. Som bevisning finns inspelade samtal där det hörs hur Bandidosmannen sätter press på en företagare från Skaraborg. – Tror du att vi, Bandidos, att vi går och tvistar om saker och ting eller?

De två företagarna skulle utföra ett jobb tillsammans, men den ena drog sig ur. Den ena mannen, som är i 40-årsåldern, utförde arbetet med en annan företagare och när jobbet var utfört skickade han en faktura till företagaren som han ursprungligen skulle ha jobbat tillsammans med.

Fakturan var på omkring 184 500 kronor.
Företagaren ville inte betala utan sa att han ville lösa det med hjälp av jurister. Men enligt misstankarna ska mannen i 40-årsåldern ha sagt att han hade kontakter som skulle se till att företagaren betalade fakturan.

Den sjunde mars blev företagaren uppringd av en man som sa sig komma från Bandidos. Då hade han börjat spela in alla samtal.

Inspelade samtal

Ur ett av samtalen med Bandidosmannen:
Företagaren: – Jag anser ju inte att jag är skyldig han några pengar.
...
Bandidosmannen: – Jag är rätt så säker på att det inte är någon fabricerad skuld.
Företagaren: – Nej, men då borde inte han ha något emot att gå en rättslig väg, procedur, med det hela om han är så säker på att jag är skyldig honom de pengarna.
...
Bandidosmannen: – Jag önskar vi kunde lösa det på ett smidigare sätt, men uppenbarligen vill inte du det.
...
Bandidosmannen: – Men du lyssna här. Alltså, har du något hum om vem du har att göra med här nere i Göteborg, bara så där.
Företagaren: – Nej, jag har ingen aning.
Bandidosmannen: – Ingen aning, Ok. Men tror du att vi, Bandidos, att vi går och tvistar om saker och ting eller?
...
Bandidosmannen: – Så, vill du ta den striden med oss eller vill du betala? Det är liksom nu får du chansen.
...
Bandidosmannen: – Jag ska ha de här pengarna, så är det bara. Sedan är det ju upp till dig hur smidigt du vill göra det.

Tre dagar på sig

Företagaren fick tre dagar på sig att betala skulden - och betalades den inte skulle de komma och "hälsa på", enligt misstankarna.

Företagaren köpte sig lite mer tid genom att påstå att han jobbade på att få fram pengar. Och i mitten av mars fick han veta att en man i 45-årsåldern skulle komma och hämta pengarna.

Företagaren bestämde träff med mannen i 45-årsåldern. Men företagaren hade kontaktat polisen. Istället för ett möte slog polisen till och grep mannen i 45-årsåldern. Därefter hämtades också Bandidosmannen in på förhör.

Tre åtalas

Händelsen utspelade sig i Skaraborg under mars i år. Nu har tre personer åtalats för inblandning i händelsen.

Bandidosmannen åtalas för försök till utpressning och brott mot inkassolagen.
Mannen i 40-årsåldern åtalas för anstiftan av brott mot inkassolagen och anstiftan av försök till utpressning. Och mannen i 45-årsåldern åtalas för brott mot inkassolagen.

I stämningsansökan skriver åklagaren att Bandidosmannen har försökt att få företagaren att "betala en fiktiv fordran" på uppdrag av mannen i 40-årsåldern. 

Enligt åklagaren har Bandidosmannen anspelat på att han "tillhör ett mc-gäng med våldskapital - i syfte att visa att våld eller annan brottslig gärning kunde komma att tillgripas för det fall betalning inte skedde – utövat olaga tvång mot målsäganden".

"Förtäckta hot"

I telefonsamtal ska Bandidosmannen ha "framfört förtäckta hot", enligt stämningsansökan.

Hur påverkar det att mannen är medlem i Bandidos?
– Utpressningen som sådan kan man ju se allvarligare på. Det är just det att man använder det kända våldskapitalet som de här kända mc-klubbar står för och som yttrar påtryckning. De kanske inte behöver hota uttryckligen utan det räcker med att de anspelar på sitt våldskapital, säger vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm.

Åklagaren gör bedömningen att hoten framkallar allvarlig fruktan för offrets egen säkerhet.

"Mått skit"

Företagaren har mått mycket dåligt efter händelsen.
– Jag har mått skit rent ut sagt, hela familjen mår dåligt, säger han i polisförhör och fortsätter.
– Jag har haft mardrömmar. Jag har dröm att de har brutit sig in när jag sover.

Viktig bevisning är just de inspelade telefonsamtalen. Och i sms mellan mannen i 40-årsåldern och Bandidosmannen diskuteras pengar som ska sättas över på Bandidosmannens konto. Och i ett sms skriver Bandidosmannen: "Din vän får räkna med hembesök i dagarna".

Mannen i 40-årsåldern skickade även över adressuppgifter till företagaren.

Har även de andra två åtalade koppling till Bandidos?
– Inte anstiftaren men sedan är det en kille som åker och ska hämta upp pengarna så att säga och han har någon form av anknytning, han är någon form av hang around, säger Lars-Göran Wennerholm.

Nekar till brott

Samtliga åtalade nekar till brott.
Mannen som åtalas för anstiftan påstår att han inte har tagit kontakt med någon kriminell organisation.
– Nej, det är helt, fråga vem som helst som känner mig. Jag är småbarnsförälder, jag driver ett företag, jag jobbat 70 timmar i veckan. Jag har inte tid med sådant, försvarar han sig.

Han säger att han förstår att företagaren blivit påverkad av händelsen:
– Ja, det förstår jag, absolut. Det är inte rätt gentemot (företagaren), jag har aldrig velat skrämma (företagaren). Jag är aldrig ute efter att skada (företagaren) vare sig fysiskt eller psykiskt, vare sig med våld eller hot om våld, säger han i förhör.

Bara medlat

Bandidosmannen påstår att han bara medlat mellan männen - och inte hotat.
– Jag har inte alls haft för avsikt att skrämma honom, och definitivt inte skada honom på något sätt. Jag har bara varit övertygad och säker på att han varit skyldig pengar och betett sig illa.

Han säger också att det bara är han som ligger bakom "medlingen", som han kallar det, inte hela mc-klubben.
– Jo, jag är medlem där. Jag kan inte prata om mig själv, jag är inte Bandidos, det består inte bara av mig. Men de har inte något med det att göra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.