Så förbereder sig tågbolagen för coronaviruset

Samtidigt som antalet coronasmittade svenskar väntas bli fler, tar tågpersonal till olika åtgärder för att förhindra smittospridning.

ANNONS
|

Det är stor risk att fler fall av svenskar som smittats av coronaviruset kommer att påträffas, enligt Folkhälsomyndigheten. Samtidigt bedöms risken för allmän smittspridning i Sverige som låg.

Det är genom närkontakt mellan människor, eller genom så kallad droppsmitta, om en smittad person med symptom hostar eller nyser, och du i din tur får det på dig och petar dig i ögat, exempelvis.

På ett tåg mellan Göteborg och Malmö, på lördagsförmiddagen, syntes personal på tåget iklädd munskydd och handskar.

LÄS MER:SJ-personal i karantän efter corona på tåg

Men inget av de tågbolag GP har kontaktat har gått ut med allmänna rekommendationer till personalen att bära den typen av skydd, även om Skånetrafikens presstjänst påpekar att de inte heller hindrar personal från att bära munskydd.

ANNONS

– I detta skedet har tågpersonal Västtågen inte mask. Vi följer, utvecklingen noga, det finns inga sådana rekommendationer kring mask, säger Alice Roman, presstalesperson på Västtrafik.

Istället har man valt att dela ut handsprit till den personal som vill ha det.

– Vi följer de rekommendationer och riktlinjer som finns, säger Alice Roman.

LÄS MER:Coronasmittade mannens väg – från symptom till isolering

Hemma från jobbet

Som GP har rapporterat tidigare ska en person som har konstaterats smittad ska ha åkt SJ-tåg mellan Stockholm och Göteborg i onsdags. Personalen som jobbade ombord på det tåget kommer inte att arbeta de närmsta dagarna. SJ har också uppmanat de SJ:s anställda som kommer hem från norra Italien att stanna hemma från jobbet i två veckor.

LÄS MER:Smittskyddsläkarens uppmaning: "Viktigt att man inte går till arbetet när man är förkyld"

I övrigt har SJ inte vidtagit några särskilda åtgärder på grund av viruset. Liksom Västtrafik och Skånetrafiken hänvisar bolaget till rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och andra myndigheter.

Fakta: Skydd mot viruset

Ett vanligt munskydd skyddar dig inte mot smitta. Men dem som är sjuk kan till viss del skydda omgivningen från smitta, genom att hindra att vätskepartiklar från hosta och nysningar når dem.

Att hosta eller nysa i armvecket, liksom att tvätta händerna med tvål och vatten ska minska risken att du smittar andra, och du kan minska risken att du själv drabbas genom att låta bli att röra vid ansiktet eller i ögonen och tvätta händerna med tvål och vatten.

Handsprit kan också vara ett alternativ om du inte har tillgång till tvål och vatten.

Källa: Folkhälsomyndigheten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS