Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Så dog Albin - nu åtalas vännen

16-årige Albin Einarsen hittades död vid en bäck i ett skogsområde i Halmstad i maj 2014. Sedan dess har polisens jakt efter mördaren pågått. Men i början av året kom genombrottet - en vän till honom hämtades in till förhör och snart kom hans erkännande. – Det viktigaste är att det här brottet klaras upp. Framför allt är det viktigt för de anhöriga och alla dem som kände Albin, säger kammaråklagare Gisela Sjövall. I stämningsansökan som lämnades in på torsdagen skriver åklagaren att Albin utsattes för kraftigt våld mot ansiktet och att han lämnades i en bäck att dö.

Nu åtalas en man i 20-årsåldern misstänkt för mordet på 16-årige Albin Einarsen.

I stämningsansökan står det att Albin utsattes "för kraftigt trubbigt våld mot ansiktet och åtstramande våld mot halsen". Sedan ska han ha burit kroppen mot en bäck. Kroppen lades ner på marken och därefter ska kroppen ha dragits till bäcken för att sedan läggas i vattnet.

Åklagaren gör bedömningen att kompisen "genom sitt agerande av oaktsamhet, som med hänsyn till omständigheterna är att bedöma som grov, orsakat Albin Einarsens död".

Hur mycket har den åtalade berättat om vad han gjort?
– Han har inte berättat om riktigt allt våld som jag har påstått i gärningsbeskrivningen, med det mesta av det våldet har han berättat om och att han lägger honom i bäcken innan han går därifrån. Men hans avsikt har inte varit att han skulle döda honom i situationen, säger Gisela Sjövall, kammaråklagare.

LÄS MER: Albins misstänkte mördare om dådet 

Anhöriga ska vittna mot den misstänkte

Som bevisning lägger åklagaren fram fotografier på Albin från övervakningskameror från kvällen han dog.
Det finns också flera vittnen. Två anhöriga till den åtalade ska vittna om vad mannen i 20-årsåldern berättat för dem om händelsen.

– Han har berättat för dem vad han har gjort. Det gjorde han rätt så direkt i anslutning till själva händelsen, säger Gisela Sjövall, kammaråklagare.

Är det brottsligt att hålla tyst om en sådan här sak under så lång tid?
– För att det ska vara skyddande av brottsling krävs det någon form av aktiv handling, att man för reda på viss information är inte tillräckligt.

Men hemligheten påverkade dem alla.
– Så som det har framkommit är att de alla tre har mått väldigt dåligt under den här tiden, att gå och bära på detta. Och till sist har de mått så dåligt att de har bestämt sig för att nu måste det komma fram, säger Gisela Sjöval.

"Väldigt arg"

Vad är motivet till mordet?
– De stod varandra väldigt nära men vid tillfället när det här hände så finns det uppgifter som talar för att de blev osams på grund av tidigare händelser där offret ska ha behandlat nära anhöriga till gärningsmannen på ett illa sätt, om man säger så, säger Gisela Sjövall och fortsätter.
– När de träffas och går den här promenaden i grönområdet så kommer det upp igen och då blir gärningsmannen väldigt arg på offret, som han egentligen är väldans god vän med.

LÄS MER: Död pojke i bäck kan ha mördats

Genombrott efter nästan tre år

Albin hittades död vid bäcken i ett skogsområde i Halmstad i maj 2014. Till en början trodde polisen att det rörde sig om en olyckshändelse. Men den rättsmedicinska undersökningen visade att han hade blivit mördad.Det blev starten på jakten efter mördaren men stundtals har utredningen stått helt stilla.

I slutet av januari i år hämtade polisen in en man i 20-årsåldern till förhör. Då hade två av mannens anhöriga vänt sig till polisen och angett honom som den skyldiga till Albins död.

Till en början nekade mannen i 20-årsåldern helt till inblandning. Men snart kom erkännandet. Han och Albin hade varit osams vid dödstillfället men han påstår att han inte hade uppsåt att döda vännen, som han kallar sin "lillebror". Han menar att det ska rubriceras som grov misshandel och grovt vållande till annans död och inte mord.

Det är ännu inte utsatt när rättegången kommer att vara. Och åklagaren säger att hon inte har bestämt vad hon ska yrka på för straff.
– Han var under 18 år när gärningen är begången och hans ålder kommer naturligtvis att beaktas, säger Gisela Sjövall.

LÄS MER: En anhållen för mordet på Albin, 16

Texten uppdateras

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.