Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/16

Så blir midsommarvädret

Fram tills nyligen har prognosen för midsommarafton sett ljus ut. Men enligt Kristoffer Molarin, meteorolog vid vädertjänsten Foreca, är det nu nya bud inför det stundande högtidsfirandet. – Den värmen vi har i helgen kommer inte finnas kvar under midsommarafton, säger han.

Hittills har prognosen inför midsommarafton visat bra väder - men nu kommer färska prognoser för midsommarhelgen i Göteborg och Västsverige. Och det ser inte bra ut för midsommarafton:

– På fredag förväntas det komma in ett lågtryck med regn, men vi får hoppas på att det ändras. Det blir svalare luft med drygt 15 grader och en del skurar, säger Kristoffer Molarin, meteorolog vid vädertjänsten Foreca och fortsätter:

– Förhoppningsvis blir det inte sammanhängande regn så då kanske man kan sitta ute en stund och flytta sig inåt för ett par regnskurar och sedan flytta ut igen. Det är ganska typiskt juniväder och midsommarväder.

Han berättar att det under helgen som pågår kommer bjuda på varma temperaturer och goda solchanser på Västkusten - vilket alltså inom kort kommer att försvinna.

– Den värmen vi har i helgen kommer inte finnas kvar under midsommarafton, säger Kristoffer Molarin.

"Mycket trafik på vägarna"

Både midsommardagen och helgen därefter innefattar också ostadigt väder med lågtryck och regn.

– Det blir mycket skurar på dagarna, möjligtvis kan det bli mindre på kvällar och nätter. Det är först veckan efter midsommarhelgen som vädret stabiliserar sig allt mer och det blir högtrycksbetonat, vi får hoppas att det stämmer och då gäller det att dricka mycket vatten och hålla sig i skuggan. Men mycket kan hända, säger Kristoffer Molarin.

Enligt Ulla Brehm, presstalesperson vid polisen i region Väst, är midsommarhelgen en av de mest trafikerade helgerna.

– Det är många som ska ut och resa den helgen. Det gäller att ha gott om tid på sig och förbereda sig innan man ska iväg. Det är väldigt många som rör sig på våra vägar, alla ska iväg någonstans, det här är en av de mest trafikerade helgerna. Bli inte arg på medtrafikanter och se till att hålla avstånd. Och om man firar och ska hem dagen efter, så ska man se då till att vara någorlunda pigg och ha återhämtat sig innan man sätter sig i bilen, säger hon.

Under fredagen rapporterade GP om flertalet översvämningar i Västsverige.

– Jag är på väg ut själv nu. Vi har styrkor på plats och fler på gång. Det verkar ha gått ett skyfall över, berättade Jimmy Göransson, insatsledare på räddningstjänsten i Sotenäs under fredagen.

Enligt Foreca ser det inte ut att finnas en risk för översvämningar i nuläget.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.