Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

Sätter fokus på platser som gett avtryck

Ta ett stycke kulturmiljöprogram, blanda ner ett antal bilder på lokala platser och skaka om med en näve intervjuer av unga och äldre. Så skapades Mölndals stadsmuseums nya utställning Avtryck – människor och platser.

– Det är ett aktuellt tema och handlar om vad platser gör med oss. Den kan vara trygg och inkluderande, men också vara något man vill komma bort från, säger antikvarien Birgitta Martinius.
– Med den här utställningen vill vi ge en annan, eller en ytterligare syn på en plats, säger stadsantikvarien Ulla Hasselqvist.

Efter framgång med utställningen Gosedjur, som plockats ned men som inom kort sätts upp i Kungälv, är det på lördag invigning för Avtryck – människor och platser. En utställning som startar i ett lokalt perspektiv med bilder, texter och filmer om olika platser i Mölndal, men som även blickar ut i Sverige och världen.
– Mölndal blir en fond som går att översätta till andra platser. Vi vill väcka tankar så att man kan föra samtal kring platser och platsers betydelse i allmänhet, säger Ulla Hasselqvist.

Avtryck har sin bakgrund i ett pågående arbete med ett kulturmiljöprogram i Mölndal, där olika bevarandevärda platser dokumenterats och fotograferats. Som kulturmiljöer räknas platser som berättar en gemensam historia vilket kan innebära allt från stenåldersgravplatser till 1950-talslägenheter. Därtill har intervjuer genomförts med såväl yngre som äldre Mölndalsbor.
– Varje möte har gett oss nya insikter. Många tar upp de nära platserna som badsjön, skolgården och den gamla dansbanan, men ibland har det mer handlat om att man söker en känsla som infunnit sig på en plats. En känsla som kan vara positivt eller negativt laddad, fortsätter Birgitta Martinius.

Utställningen blandar K-märkta platser med hållplatser, mytiska platser och platser som på ett eller annat sätt väcker nyfikenheten till liv. 
– Just nu byggs mängder av nya områden och det kommer ta ett tag innan de nya platserna sätter sig. Här ska vi försöka skapa en medvetenhet varför Mölndal ser ut som det gör. All planering bygger på tidigare generationers beslut, säger Birgitta Martinius.
Under invigningsveckan kommer stadsmuseet att anordna ett utökat antal visningar samt ha ett föredrag om stadsplanering. Avtryck kommer att gå att besöka till och med 9 september nästa år.