Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Matida Wendel i full färd med att föreviga sitt citat på tunnelväggen. Cassandra Escobar och Luisa Mårtensson tittar på.

Sätter färg på grå tunnel

Fem niondeklassare tog saken i egna händer. Nu är den tidigare grå och svårt nedklottrade gångtunneln vid Bleketskolan modernt vit och fylld av bevingade ord.

Under handledning av Jonte Nynäs från Nordiska akvarellmuseet har Kenny Pettersson, Tobias Ingvarsson, Matilda Wendel, Luisa Mårtensson och Cassandra Escobar under hösten lagt både hel- och halvdagar på utsmyckningsprojektet. Projektarbetet började på biblioteket där en textverkstad mynnade ut i fem tänkvärda citat att pryda tunnelväggarna med. Därefter har väggarna rollats vita och i veckan kom även texten på plats.

Matilda Wendel valde ett tyskt citat, eftersom hon har påbrå från just Tyskland.

– På svenska betyder det ”För världen är du bara någon, men för någon är du hela världen”. Jag tyckte att det var bra, det lät fint, säger hon.

Varför valde du att vara med och renovera tunneln?

– Jag tyckte att det behövdes en förändring. Det var bara klottrat här innan, med klotter över klottret så att man inte såg något.

Kenny Pettersson är just i färd med att spraya ”Alla är unika” med stora bokstäver, när han säger:

– Jag blir hellre trött av det här än att sitta i skolbänken. Det är roligare.

Tunnelarbetet har utförts inom ramen för regeringens nationella satsning på en skapande skola. En lokal handlare har sponsrat med färg och material. Men frågan är hur länge väggarna får fortsätta vara vita och obefläckade.

– När vi kommer hit i morgon kan allt vara övermålat, den risken finns ju. Men vi hoppas så klart inte det, säger Jonte Nynäs.