Säpo utreder dynamithärvan utanför Falkenberg

ANNONS
|

– Ja, vi är tacksamma över den hjälp som vi får av Säpo, eftersom det är ett större material att gå igenom. Det är minst 15 datorer som har tömts på information och tillsammans med mobiler och annat så är det nog fler än 30 enheter, säger åklagare Jon Lindahl.

Säpos intresse kommer sig naturligtvis av att den ene av de två misstänkta, en 30-åring, har uttalade nazistsympatier. Och även om 30-åringens uppgift skulle stämma, om att han inte haft några bestämda planer med de 50 kilo dynamit han illegalt hade köpt, så finns det naturligtvis en farhåga att han umgås i kretsar där någon vill utnyttja de sprängämnen som han uppenbarligen inte var alldeles tystlåten om.

ANNONS

Just nu är polis och åklagare inriktade på att se om tömningen av digitala uppgifter kan ge någon antydan om en planering, en förberedelse för kriminell användning av dynamiten. Ännu kan inte åklagaren ange några sådana bevis.

– Rent generellt är det svårt att bevisa någons förberedelse av ett brott, men vi kan ju inte utesluta möjligheten att vi kan hitta en brottsplan, säger Jon Lindahl.

Den andre misstänkte, 41-åringen som erkänt innehav av flera hundra kilo dynamit varav 50 hade sålts till 30-åringen, hävdar att han tagit emot denna mängd av fem-sex personer som han inte vill namnge. Skälet skulle vara snällhet; att han ville hjälpa dem att destruera sprängmedlet, förmodligen genom nedgrävning.

– Det är en förklaring som jag inte tror på. Men problemet är att härleda dynamiten. Från och med den 1 april i år har reglerna skärpts så att märkningen blivit bättre för att just kunna spåra ursprunget. Men det här är sprängmedel från tiden före första april, säger Jon Lindahl.

Därmed är det svårt att kunna hitta en kedja bakåt. 41-åringen har tidigare arbetat med sprängmedel, och polisen hör sig för på mannens tidigare arbetsplatser för att se om det finns någon förklaring där. Men det är omvittnat i branschen att kontrollen inte har varit särskilt påtaglig vid den legala användningen av sprängmedel. 41-åringen har uppenbarligen också haft riklig tillgång till tändkapslar, som behövs för att utlösa dynamiten.

ANNONS

Den första häktningsomgången går ut på tisdag i nästa vecka, men utredningen är långt ifrån färdig, vilket innebär att åklagaren går in och begär förlängning av häktningstiden för de båda.

ANNONS