Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Mats Andrén på fackförbundet Seko. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT, Privat

"Sänk hastigheten och öka uppmärksamheten"

På torsdagskvällen var en vägarbetare nära att mista livet i samband med ett vägarbete i Ulricehamn. Nu vädjar facket till bilisterna.
– Folk måste vara mer uppmärksamma och ha respekt för avstängningarna, och sänka hastigheten, säger Mats Andrén på Seko.

Det var på torsdagskvällen som mannen blev påkörd i samband då han jobbade med ett vägarbete längs riksväg 40 i Ulricehamns kommun. Exakta omständigheter bakom olyckan är ännu oklara, men enligt polisen ska mannen haft tur som överlevde.

– Han måste ha haft änglavakt, sa polisens presstalesperson Tommy Nyman på torsdagskvällen.

Händelsen är dessvärre inte unik, det menar Mats Andrén, ordförande för branschorganisationen väg och ban på fackförbundet Seko.

– Det ökar. Särskilt att fordon blir påkörda, och de är ju antingen bemannade eller att folk befinner sig i närheten. Det är ju en väldig risk, säger han.

Olyckorna ökar

LÄS MER: Vägarbetare påkörd: "Hade änglavakt"

Mellan 2003 och 2015 skedde i snitt 300 trafikolyckor per år i Sverige där någon trafikant eller vägarbetare skadats eller omkommit i samband med ett vägarbete, detta enligt statistik från Trafikverket. Siffrorna varierar något från år till år, men ökar över tid.

Det vanligaste är att oskyddade trafikanter drabbas, men olyckor där bilar kör in i fordonet framför samt kollisioner i samband med korsningar och omkörningar är också frekventa.

Från fackligt håll arbetar man kontinuerligt med dessa frågor, och enligt Mats Andrén finns det flera arbetsgrupper på Seko som just nu arbetar med dessa frågor. Både för att påverka beställare och beslutsfattare.

På kort sikt menar han dock att bilister ute i trafiken behöver visa större hänsyn.

– Sänk hastigheten och öka uppmärksamheten, säger Mats Andrén på Seko.

En utredning har initierats för att klarlägga vad som låg bakom olyckan på torsdagskvällen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.