Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Färdigutrett. I höst ska politikerna i Kungälv ta ställning i frågan om att bygga en gemensam högstadieskola i kommunen. M, C och KD säger blankt nej. Bild: Erik Nylander

Säger blankt nej till miljardskola

En storskola för alla högstadieelever i Kungälv skulle kosta uppemot en miljard kronor. Beslut i frågan ska fattas framöver, men oppositionen säger redan blankt nej.

– Jag förstår inte poängen med att utreda något som vi inte kan finansiera, säger Anders Holmensköld (M), kommunstyrelsens vice ordförande. 
Kungälvs kommun är i behov av att utöka antalet elevplatser. En samlad högstadieskola för, i dagsläget 1 800 men framöver 2 400 elever, skulle kosta minst 800 miljoner kronor, sannolikt uppemot en miljard. En sådan investering motsvarar hela kommunens satsningar under en treårsperiod. 

Kommunstyrelsen behandlade i veckan en omfattande utredningsrapport i ärendet men fattade i övrigt inga beslut. Nu är det upp till de politiska partierna att ta ställning till hur man vill ha det, säger kommunstyrelsens ordförande Michel Odhner (S).
– Nu är det färdigutrett och det är upp till oss att bestämma hur vi vill ha det. Det här är ett projekt som diskuterats i flera års tid och vi behöver nu fatta beslut snarast möjligt i partigrupperna, säger han.

Utredningen har bland annat studerat placering vid dagens högstadieskolor och där visar det sig att området kring Thorildskolan har en rad fördelar men att ytorna inte räcker till. Munkegärdeskolan och Ytterbyskolan har ännu fler svårigheter. Med en helt ny skola anser utredarna att ett läge norr om Kongevi har en hel del fördelar medan svårigheterna är stora till exempel vid Yttern i Ytterby och i Mimerstaden i centrum. Åseberget mellan Kungälv och Ytterby anses också ha vissa fördelar.

Andra krav som ställs i rapporten är att skolan måste kombineras med en större idrottshall samt närhet till goda kommunikationer.
Oppositionsrådet Anders Holmensköld anger flera skäl mot en storskola då han inte ser att en sådan skulle förbättra integrationen eller lärandet.
– Vi, KD och C ser en poäng med eleverna faktiskt kan välja, eller välja bort en skola. Vårt första förslag till fler elevplatser är att bygga ut ett högstadium i Kode så att eleverna därifrån inte behöver bussas till Kungälv.