Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Mölndals stad vill nu skriva ett längre avtal med Gunnebo ryttarsällskap. Bild: Karina Hansson 

Ryttarna får vara kvar på Gunnebo

Striden kring ridklubben på Gunnebo slott kan snart få en lösning. Majoriteten i Mölndal säger nu att de vill skriva ett längre avtal med föreningen.

– Vi lovade att lämna besked i mars och vi ser nu att det inte finns någon konflikt mellan ridverksamheten och slottets utveckling, säger Marie Östh Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande.
Som GP tidigare berättat har framtiden för Gunnebo ryttarsällskap varit osäker under flera år. Tidigare hade klubben avtal som sträckte sig över sex år, men hösten 2016 beslutade styrelsen för kommunala bolaget Gunnebo slott och trädgårdar att kontraktet inte skulle förlängas eftersom de ansåg att ridverksamheten inte gick att kombinera med slottets framtida planer. Bolaget hänvisade också till att ridklubben inte kunde vara kvar eftersom området är ett kulturreservat. 

Sedan dess har ryttarsällskapet därför fått ettåriga avtal fram till 2019, vilket skapat stor oro bland ryttarna. Beskedet från den politiska ledningen (S, MP, V, KD) innebär att ridverksamheten nu kan få mer stabilitet, men hur långt avtalet kommer att bli är fortfarande oklart.
– Vi ska diskutera det här med olika aktörer inom staden nu och reda ut vilka som har ansvar för olika delar. Vi räknar med att vara klara med uppdraget i april, säger Marie Östh Karlsson.
Hon påpekar att ridklubben krävt att få tillbaka beteshagar som den blev av med i samband med att konflikten startade.
– De behöver hagarna för att kunna vara kvar och vi måste titta på hur vi kan möjliggöra det.

Eva Regnéll, ordförande i Gunnebos ryttarsällskap, välkomnar majoritetens besked.
– Vi är jätteglada, även om det tog lång tid att komma fram till det här. I min värld fanns det inget annat alternativ. Jag tror inte att någon önskade att det skulle bli så här från början, det är ett resultat av olika missförstånd.
Eva Regnéll har ännu inte diskuterat frågan om ett nytt avtal med politikerna, men hon hoppas på ett flerårigt avtal från 2020 och att ridklubben får tillbaka beteshagarna redan i år.
– Jag tror att det ska lösa sig nu. Det har varit en pärs att leva med osäkerheten, men nu ser vi framåt.

Även oppositionsrådet Marcus Claesson (L), som har tidigare varit kritisk till hur Mölndals stad hanterat ryttarsällskapet, är glad över beskedet.
– Det är en liten strimma hopp, men vi vill veta vad majoriteten menar med ett längre avtal. Vi står fast vid att ridklubben ska få vara kvar över överskådlig tid, säger han.