Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Rondell ska lösa trafikkaos

En större tvåfilig rondell för 20–30 miljoner kronor ska minska det dagliga trafikkaoset över Tjörnbroarna.

– Trafiksituationen över Tjörnbroarna är idag ohållbar med köer i stort sett varje eftermiddag och detta är en av kommunens mest angelägna åtgärder att medverka i, säger kommunalrådet Martin Johansen (L).
Trafikverket har arbetat med en studie för Myggenäs Korsväg vid foten av Almöbron i flera års tid. Nu har myndigheten slutligen fastnat för ett förslaget med en stor rondell med extrafiler ut mot länsväg 169 på västra Tjörn. Närmast skall nu Tjörns kommun och Trafikverket skriva ett avsiktsavtal där de förbinder sig att samarbeta om projektet och dela på kostnaderna.
– Vi kommer snarast möjligt att skriva under ett sådant. Men först kommer vi från kommunens sida att behöva bygga ut en tillfartsväg till vårt blivande bostadsområde Almöstrand intill Tjörnbroarna innan vi bygger huvudrondellen, säger Martin Johansen.  


Han konstaterar att det handlar om betydande kostnader men helt nödvändigt med tanke på dagens trafiksituation.
Kostnadsberäkningarna för det alternativ som Trafikverket fastnat för och som anses mest effektivt ligger på 20–30 miljoner kronor. Då har ändå Trafikverket i slutversionen tagit bort en dyrbar och svårbyggd gångtunnel under trafikområdet som skulle ha kostat ytterligare 12-13 miljoner. Gångtrafikanternas behov av säkra överfarter ska enligt uppgift till GP lösas på annat sätt.


Studien förslår också att ett nuvarande busskörfält med vänstersväng till en bussterminal stängs och ersätts med en trafikljusstyrd överfart till terminalen. Denna bussfil har tagit en del av utrymmet i korsningen och anses vara en av orsakerna till att trafiksituationen har blivit extra kaotisk under morgnar och eftermiddagar.
Tidsplanen för huvudsatsningen med en ny stor rondell att satt till att ta 9–13 år innan allt kommer att stå vara klart.