Ett ökat antal demenssjuka gör att verksamheterna på Lyckostigen flyttas. Istället ska huset bli kontorslokaler för några av dem som idag arbetar i Bifrosthemmets lokaler, så det kan öppna på nytt.
Ett ökat antal demenssjuka gör att verksamheterna på Lyckostigen flyttas. Istället ska huset bli kontorslokaler för några av dem som idag arbetar i Bifrosthemmets lokaler, så det kan öppna på nytt.

Rockad gör att Lyckostigen stängs

ANNONS
|

Senast i juni fick Riksförbundet för social och mental hälsa (RSMH) och social psykiatrisk rehabilitering och arbetsträning (SPIRA) besked att de kunde vara kvar i huset i Toltorpsdalen till årsskiftet. Men nyligen beslutade vård- och omsorgsnämnden att stänga Lyckostigen så snart det bara går. Skälet är att kön till äldreboende ökat markant sedan i somras, 48 personer väntar på en plats.

– Vi måste lösa den här situationen. Vi köper så mycket platser vi kan, men kan drabbas av sanktionsavgifter om vi inte får fram fler platser till äldreboenden, säger Kenneth Wallin (M), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Genom att flytta runt tio personer med administrativa arbeten till huset kan platser åter erbjudas för demenssjuka på Bifrosthemmet. Hemmet stängdes 2010 och har sedan dess varit kontorslokaler för runt femtio personer.

ANNONS

I dag är Lyckostigen en plats för personer som lider av olika former av psykisk ohälsa. Medlemmarna samarbetar kring matlagning och trädgårdsskötsel, här finns ett lugn och en gemenskap.

– Det är sorgligt, vi känner stor bedrövelse. Men nu är det beslutat, vi måste jobba vidare i föreningen, säger Eva Dahlström, ledamot i RSMH.

Föreningen kommer istället att få hålla till på Berghemsgatan där övriga funktionshinderföreningar finns. SPIRA får flytta sin rehabilitering och arbetsträning till Frölundagatan.

– Det de förlorar är trädgården som de värnar så mycket om. Tyvärr kan vi inte göra mycket åt det, säger Kenneth Wallin.

Vård- och omsorgsnämnden blev tagna på sängen av den långa kön till äldreboendena efter sommaren. Varför just antalet dementa ökat i så stor grad tycker Kenneth Wallin är svårt att svara på.

– Risken är att demens löper längre ner i åldrarna. I och med det vistas de också längre tid på våra boenden. Om trenden håller i sig måste vi planera för ytterligare hem tidigare än vi räknat med, säger han.

Mölndals stad räknar med att Bifrosthemmet kan vara igång under första kvartalet nästa år. Innan dess måste de som arbetar där ha flyttat, personal rekryteras och lokalerna anpassas till vårdplatser igen. Budgetberedningen föreslår att vård- och omsorgsnämnden får ytterligare 9,7 miljoner kronor nästa år för att kunna minska äldreboendekön. Kommunfullmäktige ska ta beslut i frågan den 20 november.

ANNONS
ANNONS