Risk för fler översvämningar – så skyddar du huset

Under lördagen har det uppstått översvämningar runtom i hela Västsverige och mer regn väntas. Räddningstjänsten tipsar om hur du kan skydda ditt hus mot vattenmassorna.
– Det kommer fortsatt att vara hög risk för problem av den här typen, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

ANNONS
|

Redan före lunch på lördagen hade SOS fått in uppemot 40 larm om översvämningar och vattenskador runtom i Västsverige. Såväl fastigheter som vägar har drabbats av höga vattenflöden och flera vattendrag har översvämmats.

LÄS MER:Många larm om översvämningar

Samtidigt väntas mer regn under helgen.

– Det blir mycket vatten. Det ligger en klass 1-varning från SMHI som egentligen berör hela Västsverige fram till på måndag, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

Mer regn att vänta

Han berättar att både nederbörden och de, för årstiden, höga temperaturerna bidrar till vattenmassorna.

– Det beror framförallt på att det har kommit mycket regn på sistone, men också att vi har ganska höga temperaturer som gör att snön smälter som bara den. Det leder till översvämningar i många mindre vattendrag, men även att brunnar inte kan ta upp allt vatten. Det gör i sin tur att det blir översvämningar på gator och vägar, säger Christoffer Hallgren.

ANNONS

Under lördagskvällen väntas himlen återigen öppna sig.

– Under dagen och kvällen blir det mer regnskurar, men förmodligen inte lika omfattande och ihållande regn som det varit under natten. Men varje tillskott blir negativt och de höga temperaturerna ser ut att hålla i sig, säger meteorologen.

Det är risk för höga vattenflöden under hela helgen?

– Ja, precis. Sen ser det ut att lugna sig lite framåt måndag.

Räddningstjänsten: Så kan du skydda dig

Anders Helmborn, larm-och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg, säger att hans kollegor fått åka på många larm under lördagen. Men det finns saker du själv kan göra för att skydda ditt hus eller din fastighet mot vattenmassorna.

– Vet man om att man ligger dumt till så kan det vara bra att ha en dränkbar pump eller liknande hemma, säger Anders Helmborn och fortsätter:

– Det är såklart ett väldans jobb att fylla sandsäckar och lägga runt hela huset, men det man också kan göra är att försöka gräva lite fåror på tomten för att leda bort vattnet.

Har man vattenmassor på tomten redan nu kan det vara hög tid att agera.

– Då kan det vara läge att försöka bli av med dem så att det inte fylls på ytterligare, säger Anders Helmborn.

ANNONS

Han tipsar också om att lite grannsamverkan kan vara en bra idé.

– Idag har vi haft väldigt många brunnar som är igensatta, det ligger skräp och löv över dem. Det kan vara bra att ta med ett gäng grannar och försöka skyffla undan det. Man kan också ringa sin hemkommun om man vet att brunnen inte sväljer ordentligt, så kan de komma med en spolbil.

Det är läge att dra på sig stövlarna och hjälpas åt?

– Ja, det kan vara en bra idé.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS