Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ringhals ser allvarligt på Greenpeace-aktionen

Från Ringhals sida ser man allvarligt på attacken. Men säkerheten anses inte vara hotad. – Vi tar det här på hundra procent allvar och ser det som ett angrepp mot oss, säger Ringhals informationschef Gösta Larsen.

Efter flera så kallade "fredliga stresstester" mot Ringhals har informationschef Gösta Larsen börjat tröttna.

– Det är tråkigt att en samhällsnyttig anläggning som Ringhals attackeras. Vi producerar en femtedel av Sveriges el och jag är säker på att Greenpeace använder delar av den också. Vi har bjudit in dem för en dialog många gånger. Det är tråkigt att de inte vill mötas den vägen, säger han.

Ska det vara möjligt för en skärmflygare att flyga in över Ringhals område?

– Ja. Det finns inte en plats i Sverige man inte kan flyga in med ett skärmflyg. Vi följer alla säkerhetsbestämmelser som myndigheterna kräver. Den här typen av attacker är svåra att förhindra. De flög ju till och med in i Pentagon för tolv år sedan, och det var ju en av de mest välbevakade platserna i världen.

– Jag anser inte att säkerheten är hotad av den här händelsen, säger Gösta Larsen.

Han berättar att Ringhals ökat säkerheten med uppåt en miljard kronor de senaste tio åren, men att man alltid måste leva med vissa risker. Han tycker också att attacken är respektlös mot de anställda på Ringhals.

– Det är tusentals seriösa människor som arbetar här och det stör hela verksamheten. Vi kommer att sätta oss ner och analysera det här väldigt noga, säger Gösta Larsen.