Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Ridverksamhet kan hjälpa hemmasittare

Margret Löfgren, som driver ridskolan Raudhetta, tror starkt på hästens läkande kraft. Nu vill hon starta en verksamhet för att hjälpa hemmasittare att komma tillbaka till skolan.

Ända sedan Margret Löfgren startade Raudhetta i Hällesåker, mellan Mölndal och Kungsbacka, 1996 har hon haft nära kontakt med barn som av olika anledningar varit borta från skolan under en längre tid. Skolor har frågat om elever kan vara på ridskolan en eller flera dagar i veckan. 
Under senare år kom även lärare dit och undervisade två elever. Margret har dessutom mött många barn och unga genom ridskolan och berättar om hästarnas positiva påverkan.
– Man måste inte rida utan kan bara vara med dem eller sitta i boxen. Den senaste forskningen visar att hästarna kan läsa av våra ansiktsuttryck och känslor, säger hon.

Margret betonar att det inte handlar om att barnen bara är skoltrötta utan att de ofta mår psykiskt dåligt och även om de vill så orkar de inte gå i vanlig skolan. Hon understryker också att problemet drabbar barnen och hela familjen hårt.
– Det blir ett trauma. De får inga betyg och kan inte söka högre utbildningar och får inte jobb. Det här är ett problem i hela Sverige och man måste ta tag i det nu.
I våras sålde Margret sin stora hästgård i Hällesåker och den nedskalade ridskolan flyttade till dottern Louise Löfgrens gård i närheten. Samtidigt tog idén om att starta en verksamhet för att hjälpa hemmasittare fart, vilket Mölndals-Posten skrev om först. 
Visionen är att bygga ett helt nytt ridhus med lokaler för undervisning och kafé på den egna marken intill ridskolan. 

I våras sökte de bygglov och nu har Margret och Louise startat en insamlingsstiftelse. I veckan kallade de till ett upprop då alla som var intresserade av att stödja satsningen kunde få mer information.
Enligt Margret var 25–30 personer på plats första dagen. Hon hoppas att byggföretag vill hjälpa till, att privatpersoner vill donera och att Mölndals stad vill inleda ett samarbete och bedriva undervisning på plats. 
Ytterligare en idé är att ta hand om vanvårdade hästar och låta barnen sköta dem, som ett sätt att förbättra självkänslan.
– Alla passar inte in i den vanliga skolan och man måste våga tänka annorlunda. De som har hört talas om det här är eld och lågor och jag tror att även kommunen kommer att vara positiv.