Höga mål. Anders Widman vill medverka till att få bort förpackningarna i hela kaffebranschen. Sandra Grönkvist på Nygrens café har redan börjat. 
Höga mål. Anders Widman vill medverka till att få bort förpackningarna i hela kaffebranschen. Sandra Grönkvist på Nygrens café har redan börjat. 

Retursystem för kaffe testas på kaféer

Två kafferostare och två telekomingenjörer började prata. Två år senare har de utvecklat vad som kan vara världens första uppkopplade retursystem för malet kaffe.

ANNONS
|

Uppfinningen är en kaffekvarn som är uppkopplad mot kafferosteriet. Kvarnen mäter upp en näst intill perfekt mängd för en kanna och data om förbrukning direkt till rosteriet som på så vis får veta när det är dags att leverera mer kaffe till ett kafé.

– Jag kan planera rostningen och transporterna på ett annat sätt och om kaffet tar slut ungefär samtidigt på de olika kaféerna i Alingsås behöver jag kanske bara åka en gång i veckan i stället för fyra, säger entreprenören Anders Widman och delägare i företaget Cgrind.

Men det han är allra gladast över är hur han och hans kollegor lyckats plocka bort i princip all vanlig plast och alluminium från så väl produktionsledet som konsumtionsledet. Dels genom att ta fram förpackningar gjorda av cellulosa och stärkelse och packa i trekilossäckar i stället för småförpackningar och portionsförpackningar. Dels genom att skapa möjlighet för konsumenter att köpa nymalet kaffe på plåtburk direkt på sitt café i stället för vakuumförpackat i mataffären.

ANNONS

– Jag sa snabbt upp inköpen på alla 110-grams påsar av malet kaffe från vår nuvarande leverantör. Nu kan vi i stället servera nymalet kaffe även i våra kaffekannor vid lunchen, säger Sandra Grönkvist.

Hon är delägare till Nygrens ett av fem kaféer och butiker som testar retursystemet nu under Lights i Alingsås. Alingsås kommun och Alingsås energi sponsrar med kaffeburkar som alla som går en guidad ljustur får. För en mindre peng kan de fylla sin burk med kaffe från valfritt uppkopplat kafé. Nygrens har hittills sålt ett 50-tal burkar kaffe.

– Vi tror stenhårt på det här. Förhoppningen senare är att man ska passa på att fylla på sin kaffeburk när man är på stan i andra ärenden, säger Sandra Grönkvist.

Men det krävdes lite eftertanke och ett besök på Nordiska kafferosteriet innan hon gick med på att testa.

– Vi blev helt sålda på deras miljötänk - hur de arbetar med alla steg i steg i kaffeproduktionen, säger hon.

För Anders Widman är det här den senaste pusselbiten i hans och brodern Thomas Andersbergs hållbarhetsarbete. De driver även Nordiska kafferosteriet på Råda säteri i Mölnlycke. De har tidigare sett till att eko- och fairtradebönorna de köper från i Honduras, till exempel torkas med solenergi och pellets och inte regnskogsved och för något år sedan byggde de Sveriges första biogasdrivna mikrorosteri.

ANNONS

Den uppkopplade kaffekvarnen som bröderna tagit fram ihop med telekomingenjörerna David Neess och Patrik Berglund har också en finess som företaget tagit patent på. Den tar bort den statiska elektriciteten som annars gör att kaffet flyger omkring efter malning.

– Det klart att materialet kostat en del men det har framförallt varit många timmar av utveckling och testande för David och Patrik, säger Anders Widman som hoppas att företagets uppfinning ska förändra tänket och arbetssättet i hela kaffebranschen.

– Vi hoppas att kaféer, restauranger, men även andra rosterier är intresserade av lösningen. Plast och förpackningar är inte ett nationellt problem - de finns över hela världen, säger Anders Widman.

ANNONS