Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Resenärerna får välja nya hållplatsrösten

Västtrafik ska byta ut hållplatsrösterna inom kollektivtrafiken - men de vill resenärernas hjälp med att hitta den rätta rösten. – Det är jättekul, det finns ett stort engagemang kring det här, säger Lena Jovén, pressinformatör på Västtrafik.

Västtrafik har inlett arbetet med att hitta en ny hållplatsröst som ersätta de tidigare, en nyhet som GöteborgDirekt var först med rapportera om. För att hitta den allra bästa rösten har man valt att ta hjälp från resenärerna. Sedan i onsdags har man lagt upp en omröstning på sin hemsida där resenärerna har möjligheten att välja mellan tre olika röster.

– Man kan rösta på den röst man gillar och det blir det underlag för den syntetiska hållplatsröst som vi kommer att utveckla, säger Lena Jovén, pressinformatör på Västtrafik. 

Från tre röster till en

Hållplatsrösterna uppdaterades senast 2011. Sedan dess finns det tre olika röster - nu ska man istället använda en hållplatsröst för hela regionen. 

Samtidigt ska men göra bytet till en så kallad syntetisk hållplatsröst. Det innebär att man utgår ifrån en röst som läser ett manus som sedan bearbetas i ett datorsystem. I det här systemet bryts rösten sedan ner och görs om till andra meningar. 

– Fördelen med det här är att man göra förändringar i hållplatsrösten under loppet av en dygn. I dag är det mycket mer omständligt, då kan det ta flera månader, säger Lena Jovén. 

"Finns stort engagemang" 

Omröstningen pågår fram till onsdag nästa vecka och hittills har responsen varit enorm. På drygt ett dygn har över 11 200 personer röstat. 

– Det är jättekul, det finns ett stort engagemang kring det här, säger Lena Jovén. 

Västtrafik kommer efter omröstningen att noggrant arbeta med den nya syntetiska rösten så att uttalet av hållplatsen inte blir fel. Först i oktober kommer den nya rösten att börja höras på Västtrafiks bussar och spårvagnar. 

Här kan du rösta fram din favoritröst.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.