Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Resecentrum för en kvarts miljard

270 miljoner kronor för tre nya resecentrum. Så ser investeringarna ut de närmaste åren i Lerum, Kungälv och Stenungsund.

– Vi har ett antal projekt och kommer att titta över planen de närmaste åren. Men förutom Göteborg är det just de tre kranskommunerna som står närmast, säger Stefan Ekman, infrastrukturchef vid Västtrafik.

Närmast på tur står ett nytt resecentrum i Lerum där även ett större p-däck ska ingå. Investeringen beräknas hamna omkring 140 miljoner kronor varav hälften är statliga pengar. Kommunalrådet Dennis Jeryd (S) konstaterar att satsningen är viktig.

– Vi har detaljplanen klar och kommer att bygga två våningar ovanför resecentrat för kommunala behov. Dessutom blir byggnaden ett bullerskydd mot centrum.

Allt ska stå klart 2018-2019 för att kunna öka kollektivtrafikandelen till och från Göteborg.

– Då får vi också nya expressbussar som en del i satsningen.

I Kungälv pågår planering för ett resecentrum nära motorvägen. I området planeras också närmare 1 000 lägenheter och handelslokaler.

Owe Wiktorsson (C), förste vice ordförande i samhällsbyggnadsutskottet, säger att det är av vikt att få bort busstrafiken från centrum eftersom gatorna inte är anpassade för de cirka 100 bussar som passerar dagligen.

– Vi räknar med att komma igång 2017 och det tar ett par år att bygga.

Där beräknas resecentrumet kosta 85-90 miljoner kronor.

Stenungsund har inte kommit lika långt för kommunen vet helt enkelt inte var man ska bygga. Med all säkerhet blir det ändå i centrum. Byggstart beräknas till 2020-2021 och investeringen bedöms gå på 50 miljoner kronor, en summa som kan bli högre med omkostnader kring markköp.

I övrigt har inga resecentrum efter 2021 namngivits i planen men diskussioner pågår om utbyggnader i flera kommuner. Bland annat diskuteras ett utbyggt resecentrum vid Tjörnbroarna. I Göteborg nämns förutom Gamlestaden även Hjalmar Brantingsplatsen, Nils Ericsonterminalen och Linnéplatsen för kommande utbyggnader.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.