Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/6

Renoverade villan – hittade 66 år gammalt brev

Linda Johansson och hennes familj har börjat renovera sin villa i Landvetter. När de gått igenom parketten och plastmattan under gjorde hon en ovanlig upptäckt – hon hittade ett 66 år gammalt svar på en kontaktannons i GP.
– Jätteroligt att hitta, men man blir ju sentimental, säger hon.

Familjen Johansson har bott i sin villa sedan millennieskiftet. Men efter snart två decennium var det dags för en renovering av huset. Då gjorde de en oväntad upptäckt.

– När jag lyfte plastmattan som legat under parketten låg där ett gammalt brev, säger Linda Johansson.

Brevet hon hade hittat, som var daterat till den 16 december 1952, verkar vara skickat till en tidigare ägare av huset. Och enligt henne ser det ut att vara ett svar på en kontaktannons – i GP!

Fick hjälp från Facebook

– Det såg jätteskumt ut. Vi såg att det står Göteborgs-Posten på och massa siffror bredvid. Det verkade nästan som att det var ett annonsnummer, säger hon.

Men vad stod det i brevet då? Det var svårare för Linda Johansson att utröna eftersom det var skrivet med en ganska snirklig skrivstil. Därför vände sig familjen till sociala medier och Facebookgruppen "Det gamla Göteborg".

– Intresset verkar vara stort för brevet. Många kommenterade direkt på bilderna, säger Linda Johansson.

Linda Johansson i Landvetter gjorde det ovanliga fyndet när hon skulle renovera sitt hus från 1939.. Bild: Privat

Efter lite detektivarbete bland medlemmarna i Facebookgruppen har man kommit fram till att det verkar vara en man vid namn "Knut Josef Sön" från Svenljunga som har skrivit brevet. Linda Johansson tror att brevet är skickat till en dam som bott i huset från 1939 innan familjen Johansson.

"Sentimentalt"

– Det var jättekul att hitta sånt här. Men samtidigt lite sentimentalt. Man vill ju veta om de fann varandra, men de personerna lär ju inte finnas längre, säger Linda Johansson.

Och breven var inte det enda skatterna som familjen hittade i villan. På annat håll hittade man även gamla pengar och vad som såg ut att vara en telefonräkning.

– Men det här brevet såg mer undangömt ut än vad de andra grejerna gjorde, säger Linda Johansson.

Efter detta fynd kommer familjen att behålla breven och de andra skatterna i en pärm. Som en del av husets långa historia.

– Sedan får väl vår familj fortsätta på husets historia, säger Linda Johansson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.