Kostrådgivaren Lena Fallkvist är senaste pusselbiten i Stenungsunds kommuns arbete med att förebygga dopning och skadliga kosttillskott.
Kostrådgivaren Lena Fallkvist är senaste pusselbiten i Stenungsunds kommuns arbete med att förebygga dopning och skadliga kosttillskott.

Ren träning sprids till fler

ANNONS
|

Konceptet med informatörer som sprider kunskap om träning utan dopning och skadliga kosttillskott har tagits emot med öppna armar av Stenungsundsborna. Sedan Ren träning kom igång förra året har det nästan blivit status att bli informatör på gymmen.

– Vi har lyft en diskussion på gymmen och skapat ett varumärke, att de här informatörerna kan du prata med, säger Stefan Persson, brotts- och drogförebyggare i Stenungsunds kommun.

Satsningen har gett ringar på vattnet. Orust kommun hakade på i höstas, nu följer Tjörn och Kungälv efter. Marie Claesgård på företaget Sportfront utbildar informatörerna och menar att det tar tid att påverka attityder. Samtidigt ökar behovet av kunskapen eftersom gymmen blir fler och fler.

ANNONS

– Det är bra att kunna fånga upp de här unga männen som har börjat testa anabola. Många inser inte att de problem vi har i samhället med bråk och skottlossning i många fall beror på det eller är narkotikauppgörelser, säger hon.

Medan Tjörn utbildar sina första informatörer i november har Stenungsund kunnat utveckla Ren träning ytterligare. Nu anställs en kostrådgivare som ska vara på gymmen två timmar per vecka.

– När informatörerna kom in så märkte vi att det saknades något. Även om de tränar regelbundet så såg vi att de inte hade koll på kosten, säger Stefan Persson.

Kostrådgivaren Lena Fallkvist har tidigare arbetat som personlig tränare, och därigenom träffat kunder som inte nått önskade resultat eftersom de ätit fel. Många gånger tog man kosttillskott utan att veta att det kan få negativa effekter.

– Proteinpulver är det som konsumeras mest, det kan vara farligt att äta för mycket. För mycket protein påverkar njurarna och sedan levern, säger Lena Fallkvist.

Ämnet kosttillskott är känsligt eftersom det är en del av gymkulturen och anses nyttigt av många. Meningen är att kostrådgivningen ska erbjuda ett alternativ till dem.

– Vi ska inte ta bort utan tillföra något. Individen måste få göra sitt eget val, unga idag är väldigt bra på det, säger Stefan Persson.

ANNONS
ANNONS