Rektor får stöd i JO-fall

ANNONS
|

I våras blev rektor Björn Blomgren på Streteredsskolan i Kållered JO-anmäld för att ha avbrutit samarbetet med skolprästen Thomas Söderhjelm. Anledningen till rektorns åtgärd var att prästen under hösten 2005 hade skrivit på en protestlista på en näthemsida mot Svenska kyrkans beslut att varje församling ska viga homosexuella i kyrkan. "Hans ställningstagande strider mot skolans värdegrund", skriver rektorn i yttrandet till barnomsorgs- och utbildningsförvaltningen i Mölndal.

På skolan tre timmar per vecka

Prästen Thomas Söderhjelm har varit på skolan cirka tre timmar varje vecka under de senaste fem åren och samtalat med de elever som har haft behov av det. Men rektor Blomgren understryker att det aldrig har varit frågan om någon anställning.

ANNONS

"Titeln som skolpastor är något som vi ej har diskuterat utan den rollen har Thomas tagit sig själv", fortsätter rektorn.

Han hävdar att beslutet bygger på att Söderhjelm har tagit klar ställning mot välsignelse av homosexuellt partnerskap och att det strider mot skolans värderingar.

- Vi är väl förtrogna med händelseförloppet och ställer oss bakom rektorn, säger Stina Held, tillförordnad chef för barnomsorgs- och utbildningsförvaltningen.

Förvaltningen vill att rektorns skrivelse ska skickas in som kommunens yttrande till JO. I dag beslutar politikerna i barnomsorgs- och utbildningsnämnden om det blir så eller inte.

ANNONS