Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Oenig kommunstyrelse. Tillsättandet av nya kommundirektören i Alingsås Susanne Wirdemo skedde med minsta marginal. Bild: Alingsås kommun

Rekrytering som får kritik

Ekonomichefen Susanne Wirdemo utsågs i veckan till ny kommundirektör i Alingsås. Oppositionen och facken är kritiska till hur rekryteringen skötts.

I slutet av förr året slutade Alingsås kommundirektör Magnus Haggren. En enig kommunstyrelse tillsatte då ekonomichefen Susanne Wirdemo som tillförordnad kommundirektör. I måndags beslutade en oenig kommunstyrelse att ge henne tjänsten permanent, utan att ha annonserat ut den och utan att hålla sig till rekryteringsordningen.
Kommunalrådet Joakim Järrebring (S) och resten av oppositionen hoppades in i det längsta att Alliansen inte skulle gå hela vägen. Med en röst vann Alliansen voteringen i kommunstyrelsen, med röstsiffrorna 8–7.
– Det är olyckligt att gå ifrån en lång tradition av bred överenskommelse när vi anställer höga tjänstemän, och inte minst när vi anställer en kommundirektör, säger Joakim Järrebring.

Är hon rätt person?
– Det är svårt att göra den bedömningen, hon är en kompetent ekonomichef, där har hon ett stort förtroende, men det har inte funnits tid att göra bedömningen om hon kommer att bli bra som kommundirektör.
Även fackklubbarna i påpekade att kommunen skulle hålla sig till rekryteringsordningen och annonsera ut tjänsten. 
– Det är ett tråkigt sätt att få en tjänst på, säger Kristina Timdahl, ordförande för Visions Alingsåsavdelning.
Hur upplever personalen tillsättningen av Susanne Wirdemo?
– Det är både och. En del är oroliga, andra tror att det kan bli bra. Så är det alltid vid en omorganisation, vi får olika signaler, säger Kristina Timdahl.

Kommunstyrelsens ordförande Daniel Filipsson (M) har valt att svara på GP:s frågor via e-post.
Hur kommer det sig att ni i Alliansen valt att inte följa rekryteringsordningen och inte annonserat ut tjänsten? 
– Rekryteringsordningen anger att vi ska säkerställa att det inte finns lämplig kompetens internt före extern rekrytering sker. Det har vi gjort och funnit en mycket kompetent direktör. Därför har vi valt att inte externrekrytera. Jag har svårt att se att vi inte skulle ha följt ordningen, svarar Daniel Filipsson (M).

Han anser att det är beklagligt att oppositionen inte var enig med majoriteten.
– Jag hade förväntat mig mer av oppositionen. Så sent som för två månader sedan var vi fullt överens, skriver han vidare som svar på GP:s frågor. 
Det finns en viss oro bland de anställda för valet av Susanne Wirdemo. Är det något ni har tagit i beaktande?
– Det är normalt att det ibland uppstår oro när en ny chef tillträder. Vi är medvetna om det. Nu är tillsättningen klar och tillsammans ska vi nu göra kommunen mer effektiv och handlingskraftig.
Susanne Wirdemo svarar också GP via mejl. "Jag väljer att inte kommentera den politiska processen av min tillsättning, utan kan bara konstatera att jag nu är kommundirektör och kan börja arbeta".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.