Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Privat
Bild: Privat

Rekordstor haj fångad på västkusten

Hobbyfiskaren Mattias Jonsson fångade en över tre meter lång håkäring utanför Hunnebostrand i helgen. Hajen kan vara den största som fiskats upp i Sverige.

Mattias Jonsson från Kungsbacka har varit intresserad av fiske i hela sitt liv. Natten mellan fredag och lördag fick han upp sitt livs största fisk. Inte nog med det – fisken kan vara den största i sitt slag som hittats i svenska vatten.

Det var en håkäring som fastnat på kroken. Den var 335 centimeter lång och fångades på ett 450 meters djup. Enligt Mattias Jonssons uträkningar, som gjordes genom att mäta hajens längd och omkrets, borde den ha vägt mellan 260 och 280 kilo. Det kan vara svenskt rekord.

– Ett riktigt monster var det, säger Mattias Jonsson.

Enligt Sportfiskarna är det nuvarande rekordet en håkäring på 282 centimeter. Den fångades upp på samma plats som Mattias Jonsson fick upp sin. Nämligen i Skagerrak, vid den så kallade "10-gradarn" 50 sjömil väster om Hunnebostrand.

"Halvöm i kroppen"

Totalt tog det en timme för Mattias Jonsson att få upp den stora hajen.

– De första 15 minuterna kunde jag inte rubba den. Redan där började jag känna trötthet i kroppen. Jag har aldrig varit så utpumpad i hela mitt liv som när jag fått upp den, säger han.

Mattias Jonsson lämnade aldrig spöt ifrån sig utan fick upp fisken på egen hand. Han använde ett kraftigt havsfiskespö men i övrigt hade han inga hjälpmedel.

– Jag är lite halvöm i kroppen måste jag väl medge. Det var en häftig upplevelse.

Efter att ha mätt och tagit bilder på hajen släpptes den fri.

– Hajar har ingen simblåsa. Därför kan de förflytta sig upp från stora djup och sedan simma ner helt oskadda igen. Det gäller att vara varsamma med dem och inte lyfta dem ur vattnet. De har inget skelett och skadar organen om man lyfter en så tung fisk, säger Mattias Jonsson.

Han kommer att skicka in en anmälan till Sportfiskarna, som administrerar sådana här rekord. Därefter ska ansökan godkännas innan rekordet blir helt fastslaget.

Marinbiologen Charlott Stenberg berättar att det finns en dansk studie som visar att håkäringen kan bli 500 år gammal och sju meter lång.

– Det är det äldsta ryggradsdjuret man känner till. Man misstänker också att stora valar kan bli väldigt gamla, säger hon och tillägger att fisken dessutom är giftig att äta.

För ovanlig för att vara reglerad

Det finns inget fiskeförbud gällande håkäringen. Den är helt enkelt för ovanlig för att reglera.

– Det finns inget fiskeförbud för håkäringen, den är inte fredad. Det finns inget yrkesfiske kring arten då det inte finns något matvärde i den här typen av fisk. Framförallt rör det sig om slumpmässiga fångster och det är det såpass ovanligt att man fånga en håkäring att den inte ansetts värd att reglera, säger utredare för fiskereglering på Hav–och vatten myndigheten Martin Rydgren.

Men det finns fler hajar man kan få på kroken om man fiskar i svenskt vatten. De flesta av hajarna ska dock släppas fria ifall man lyckas håva in en.

– Det finns dock flera andra hajar som är fredade. Det händer att man kan få upp pigghaj, sillhaj, brugd och småfläckig rödhaj. Dessutom ska alla rockor släppas tillbaka. Den vanliga arten fritidsfiskare brukar få ihop är pigghaj och det kan vara värt att anmärka att den ska släppas fri vid en eventuell fångst.

Sveriges nästa största haj

Håkäringen är Sveriges näst största haj efter brugden. Den är känd för att ha en stillsam livsstil och lever oftast i områden där vattnet är kallare än 5 grader, Arten jagar från ytan och ner till 2600 m djup. Den lever i norra Atlanten och Arktis men har även hittats i Västerhavet.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.