Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Rekordmånga ansökningar för provisoriskt pass på Landvetter

Medan allt fler svenskar planerar att åka utomlands är trycket på passansökningar stort. Med fullbokade passexpeditioner är det svårt att förnya sitt pass, men samtidigt riskerar de som planerar att göra ett provisoriskt pass på flygplatsen att bli utan.
– Vi sitter här på chans egentligen, säger Liz-Marie Sander, en av många som köat flera timmar utanför gränspolisen på Landvetter.

På grund av de rådande restriktionerna har flera svenskar tillbringat sin semester på hemmaplan under pandemin. Många pass har därför legat orörda under det senaste året, och som resultat har mer än en halv miljon pass gått ut utan att förnyas.

Men i samband med ökad vaccinationstakt, lättade restriktioner och lanserat covidbevis har allt fler bokat utlandsresor under den senaste tiden. Detta har lett till ett högt tryck på passansökningar som medfört att många inte hinner förnya sina pass innan avresa.

Rekordmånga har därför under de senaste dagarna försökt få ett provisoriskt pass, men då Landvetter är det enda stället i regionen som tillverkar provisoriska pass har de sedan den 1 juli tvingats neka personer då de inte har haft möjlighet att tillverka tillräckligt många.

LÄS MER: Brist på passtider i Storgöteborg

Kortare giltighetstid för barn under tolv år

En av alla de som väntade på att få ett provisoriskt pass under måndagen var elvaårige Gabriel Sander som tillsammans med sin familj ska åka till Spanien i veckan. För tre år sedan förnyade hela familjen sina pass, men för barn under tolv år är giltighetstiden bara tre år vilket innebar att Gabriels pass gick ut i mars utan att de var medvetna om det.

– När vi märkte det försökte vi boka en tid för passförnyelse, men det fanns inga tider förrän i september, så då fick vi åka hit istället, säger Liz-Marie Sander, mamma till Gabriel.

Redan när de kom var det en lång kö framför dem, så efter att ha fått sin nummerlapp satte de sig på en filt i förmiddagssolen för att vänta.

– Vi sitter här på chans egentligen och fantiserar att vi har picknick. Det känns lite som att sitta på en fotbollsmatch och undra ”blir det mål?”, säger Liz-Marie Sander.

Nellie Öhgren tillsammans med sin mamma Ulrika Öhgren och Gabriel Sander tillsammans med sin mamma Liz-Marie Sander är bara några av de över 40 personer som väntade på att få göra ett provisoriskt pass på Landvetter under måndagen. Bild: Sara Johari
Nellie Öhgren tillsammans med sin mamma Ulrika Öhgren och Gabriel Sander tillsammans med sin mamma Liz-Marie Sander är bara några av de över 40 personer som väntade på att få göra ett provisoriskt pass på Landvetter under måndagen. Bild: Sara Johari

Pass krävs för att göra coronatest

I kön träffade familjen Sander även 13 åriga Nellie Öhgren som tillsammans med sin mamma Ulrika stod inför samma problem. För några veckor sedan bokade de en resa till Nice i Frankrike för att Nellie skulle få hälsa på några kompisar, men strax därefter insåg de att hennes pass skulle gå ut en vecka innan avfärd.

– Jag måste ha mitt pass för att göra ett PCR-test, så det är ju vårt fel, men det finns fortfarande en chans i alla fall, säger Nellie Öhgren.

Likt många andra kom de dit i tron att det skulle gå snabbt och var därför inte alls förberedda på att behöva vänta i flera timmar på sin tur.

– Vi har inte ens ätit frukost. Man kan ju lämna, men missar man så missar man och vi vill ju inte riskera någonting, säger Ulrika Öhgren.

LÄS MER: Slut på tider för provisoriskt pass på Landvetter

Långa köer tidigt på morgonen

Även Mustafa Acikgöz satt och väntade på att få ett provisoriskt pass under måndagen. Redan samma kväll går flyget till Turkiet där Mustafa tillsammans med sin familj planerat att tillbringa fyra veckor, men det var inte förrän på söndagen som han märkte att hans pass gått ut.

– Jag märkte det igår när jag packade. Det är ju mitt fel så jag kunde knappt sova någonting för att jag var så irriterad på mig själv, säger han.

Gränspolisen på Landvetter har öppet för passansökningar mellan 8-16 varje dag, men trots att Mustafa var på plats tidigt var många före honom.

– Jag försökte åka så tidigt som möjligt. Jag var här redan 5.30, men då var det redan typ trettio personer framför mig, säger Mustafa Acikgöz.

Även Mustafa Acikgöz satt i kö för att få ett provisoriskt pass inför flyget till Turkiet samma kväll där han planerat att tillbringa fyra veckor tillsammans med sin familj. Bild: Sara Johari
Även Mustafa Acikgöz satt i kö för att få ett provisoriskt pass inför flyget till Turkiet samma kväll där han planerat att tillbringa fyra veckor tillsammans med sin familj. Bild: Sara Johari

”Det har ju med pandemin att göra”

Mikael Holmgren, tillförordnad chef för gränspolisen i region Väst, menar att det har varit ovanligt många som ansökt om både vanliga pass och provisoriska pass under den senaste tiden.

– Det har ju med pandemin att göra, man har inte behövt använda sitt pass och har därför inte koll på när det går ut, säger han.

Trots att man inom polisen förutsett en liknande utveckling och därför koncentrerat all tillverkning av provisoriska pass till Landvetter för att frigöra fler tider på de andra passexpeditionerna har kapaciteten inte räckt till.

– Vi har en ganska stor passkuld i Sverige just nu och det är många som saknar giltig passhandling, och det blir ju ett bekymmer för oss när alla ska ut och resa samtidigt, säger Mikael Holmgren.

Gränspolisen på Landvetter hinner tillverka omkring 40 pass om dagen, och då de inte har något bokningssystem är det därför de första personerna som kommer på morgonen som ges möjlighet att ansöka om ett provisoriskt pass. Mikael Holmgren betonar därmed att det bästa att göra om man har bokat en resa, men saknar ett giltigt pass, är att vara där tidigt.

– Flera dagar har kön varit full redan klockan åtta, så man får komma tidigt och hålla tummarna för att folk inte har kommit ännu tidigare, säger han.

LÄS MER: Så här skaffar du ditt vaccinpass

Fakta: Provisoriskt pass

Man kan ansöka om ett provisoriskt pass om man inte hinner få ett vanligt pass innan man ska resa utomlands.

Ansökan kan göras tidigast 72 timmar innan avresa, och vid ansökan måste man kunna styrka:

  • att man ska resa,
  • vart man ska resa,
  • när man ska resa,
  • hur länge man ska vara bortrest, och
  • att man är svensk medborgare.

Det går inte att boka tid för att söka provisoriskt pass och kan endast göras på Landvetter flygplats i Västra Götaland.

Det provisoriska passet gäller endast för den specifika resan och kostar 980 kronor.

Källa: Polisen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.