Reko-ringarna växer i rasande fart

På mindre än ett års tid har medlemsantalet i Mölndals och Kungsbackas reko-ringar ökat med det tiodubbla. GP har gjort ett nedslag på fenomenet som bara växer.

ANNONS
|

Det är på Forsåkersområdet i Mölndal som ett 15-tal bilar står uppradade med bagageluckorna öppna. Där inne finns allt ifrån ägg till nybakat bröd, lammkött och när klockan slår 17.30 börjar kunderna strömma in till reko-ringen, som fenomenet kallas.

En reko-ring innebär att konsumenter via en facebook-grupp beställer varor från lokala producenter. Producenterna tar sedan med de beställda varorna till träffarna dit konsumenterna kommer och hämtar upp dem.

Bea Hultfeldt är administratör för reko-ringarna i både Mölndal och Kungsbacka och har varit med sedan de startade 13 juni förra året.

– När vi började var vi 275 medlemmar i Mölndal och 350 i Kungsbacka. Nu är vi nästan 3 000 i Mölndal och en bra bit över 3 000 i Kungsbacka. Det är helt galet, säger Bea Hultfeldt.

ANNONS

Vad är det som är grejen?

– Grejen är att folk tänker lite mer i dag på att man gynnar små producenter, vill veta vad man äter och har tröttnat på massinvasionen av e-medel och sjuka djur. Här har man en full kommunikation med producenterna som vet precis vad deras djur har ätit.

Jill Axelsson är en av producenterna. Hon har varit med sedan starten i Mölndal och Kungsbacka och har helt fastnat för konceptet.

– Vi har en liten gårdsbutik hemma som vi har öppet fredagar och lördagar på förmiddagen. För att kunna sprida ut det valde vi att gå med. Folk är så positiva och tycker att det är ett bra koncept. Man får en kundkontakt och man får stammisar på ett helt annat sätt, säger Jill Axelsson som säljer ägg och nötkött.

För producenterna Daniel och Mari Neldemo har medlemskapet varit direkt nödvändig för deras verksamhet.

– Vi har nog ökat omsättningen med säkert 40 procent och utan reko-ring vet jag inte hur det hade gått, säger Mari Neldemo.

En annan av producenterna som verkligen fått sin tillvaro förändrad tack vare konceptet är Enikö Farkas. Hon bakar och säljer bröd, men hade det som ett projekt vid sidan av ett annat jobb innan hon gick med. Nu kan hon baka och sälja bröd på heltid.

ANNONS

Men det är inte bara producenterna som jublar. Suzanne Johansson är flitig konsument på reko-ringen i Mölndal och tror att det är ett fenomen som kommer fortsätta att växa.

– Det är verkligen supergoda produkter och trevliga försäljare. Jag var här första gången det startade och sedan dess har jag inte missat en enda gång. Vi äter inte ägg, kryddor eller bröd från något annat ställe längre. Det finns absolut en framtid för det här, säger Suzanne Johansson.

Reko-ring

  1. Reko står för Rejäl Konsumtion och går ut på att konsumenter ska kunna handla lokalproducerad mat av sina producenter utan mellanhänder.
  2. I Sverige finns drygt 130 reko-ringar och av dem ligger tolv i Göteborgsområdet och är utplacerade i Mölndal, Partille, Kungälv, Stenungsund, Kinna, Landvetter, Lerum, Kungsbacka, Bollebygd, Alingsås, Angered och Göteborg (Haga).
ANNONS