Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

SMHI säger att blötsnön snabbt kan frysa till is på kalla vägbanor. Bild: Janerik Henriksson/TT
SMHI säger att blötsnön snabbt kan frysa till is på kalla vägbanor. Bild: Janerik Henriksson/TT

Regnskurar och blötsnö drar in över Göteborg

En molnig vecka med återkommande regnskurar och blötsnö, det är vad göteborgarna kan vänta sig. Att temperaturerna kommer röra sig runt nollstrecket gör även så att det kan bli osäkert väglag.
– Vi mäter temperaturer vid två meters höjd, så det kan vara kallare vid vägen. Blir det blötsnö kan det snabbt frysa till is på kalla vägar, säger Sofia Söderberg, meteorolog vid SMHI.

Vid middagstid var det runt två minusgrader i Göteborg, och under söndagseftermiddagen kommer temperaturen fortsätta att sjunka.

– Det ser ut som att det kommer förekomma både snö, blötsnö och lite regn också, säger Sofia Söderberg och förklarar att det kommer bli som lägst fyra minusgrader en bit inåt landet.

– Vid kustbandet så kommer temperaturen ligga runt noll.

LÄS MER: Bryt inte benet – väntan på operation dubbelt så lång

Besvärligt väglag under kommande vecka

Under måndagen kommer temperaturen att växla mellan någon minus- och någon plusgrad. Eftersom det även väntas nederbörd varnar Sofia Söderberg för hala vägar.

Sofia Söderberg, meteorolog vid SMHI. Bild: SMHI
Sofia Söderberg, meteorolog vid SMHI. Bild: SMHI

– Vi mäter temperaturer vid två meters höjd, så det kan vara kallare vid vägen. Blir det blötsnö kan det snabbt frysa till is på kalla vägar, säger Sofia Söderberg och fortsätter:

– I nuläget ser det ut som att det blir övervägande regn i veckan, men det kan komma inslag av snö, blötsnö och underkylt regn. Det kommer varierande perioder av nederbörd och uppehåll, men det kommer vara tydligt molnigt.

LÄS MER: Göteborgs väderrekord sedan 2010

Blåsigare längre in i veckan

I Göteborgs närliggande kommuner kommer det se ungefär likadant ut vädermässigt. Vindarna blir, i början av veckan, vid kusten friskare, men inget utöver det vanliga. Däremot väntas det bli blåsigare framåt torsdag.

– I nuläget ser det ut så, men det kan vara för tidigt för att avgöra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.