Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/25

Regnoväder drar in över väst – översvämningar på flera håll

Regn- och åskskurar väntas passera över Västsverige under hela torsdagen, och risk för översvämningar finns.
I Grebbestad har ett stort antal fastigheter översvämmats, däribland en skola och en mataffär.

Skyfallet drabbade turistorten Grebbestad hårt under torsdagen.

– Vi har varit inne i fastigheter och pumpat, källare har blivit fyllda och vi har försökt att rädda dem från vattenskador, säger Christer Nilsson, insatsledare vid Norra Bohusläns räddningstjänst.

Han har haft andan i halsen hela dagen. Totalt har 10-15 fastigheter drabbats av översvämningar i Grebbestad, däribland en matbutik och en skola. Dessutom har tre översvämningar skett i närliggande Strömstad.

– Det har runnit ner vatten längst berghällar in i hus. De som äger kåkarna har sagt att de aldrig sett vatten komma därifrån förut. Så det har varit en hektisk dag, säger Christer Nilsson.

Även i Lysekil samt i området kring Tjuvkil och Lycke i Kungälvs kommun har flera hus drabbats av översvämningar. I Alingsås fick räddningstjänsten rycka ut till polisstationen som tagit in vatten.

Orsaken är det regnoväder som drog in över Västsverige under torsdagsmorgonen – och än är det inte över.

LÄS MER: Rockström: Det blir värre, men är inte kört

LÄS MER: Regnet kom för sent på vårsådda spannmålet

Risk för översvämningar

Boende i området får räkna med fortsatta regnskurar med en del åska under hela dagen. På vissa håll kan det komma större regnmängder, men det kan skilja sig stort inom bara ett par kilometers avstånd.

Temperaturen sjunker till mellan 15-18 grader under torsdagen, och det väntas bli blåsigt med måttliga till friska vindar och en del hårda vindbyar. Översvämningar kan drabba de områden som får mest regn, så som Grebbestad.

– Det har mycket att göra med var de kraftigaste skurarna hamnar. Om de hamnar över tätbebyggt område med stora asfaltsytor kan inte regnet tränga igenom utan rinner bara ner till olika lågpunkter. Då kan det rinna ner i källare och så, säger Emelie Karlsson.

– Kommer de över skog däremot så får man inte alls samma konsekvenser som om det skulle gå rakt över Göteborg.

Vilka delar av Västsverige som löper störst risk att drabbas är dock svårt att säga. Man får helt enkelt kasta ett öga mot himlen under dagen, och vet man med sig att man bor lågt bör man vidta åtgärder om stora regnmängder drar in.

– Då finns det naturligtvis risk för översvämning i källare. Kanske ska man fundera på om man har värdefulla saker där och flytta dem, säger Emelie Karlsson.

”Gäller att vara uppmärksam”

Det kan också ställa till problem i trafiken om det blir översvämningar.

– Det gäller att vara uppmärksam och inte köra ner i stora vattensamlingar. Man kan följa nederbörden på radarbilder på vår hemsida.

Regnet håller i sig under dagen och natten, men ser ut att kunna lätta upp något under fredagsmorgonen – även om det kan bli en hel del skurar då med.

– Det ser ut att vara fortsatt ostadigt under resten av veckan, men det behöver inte bli så kraftiga regnskurar som nu, säger Emelie Karlsson.

När återvänder solen och värmen?

– Det finns ingenting i prognosen som tyder på en återgång till det varma och soliga vädret som vi hade innan, utan det ostadiga ser ut att dominera under inledningen av augusti i alla fall.

I Grebbestad hade skyfallet tagit en paus strax efter klockan tre, och räddningstjänsten fick lite välbehövlig vila.

– Nu är det lugnt och fint igen. Nu är det turisterna som svämmar över istället, och det är ju bara trevligt, säger Christer Nilsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.