Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/32

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Regnkaos i Västsverige

Kraftigt skyfall över Bohuslän - 160 larm om översvämningar. Nu kommer regnet till Göteborg.

Ett kraftigt regnoväder har under fredagen drabbat Bohuslän, under eftermiddagen ser det ut att även vara på väg in över Göteborg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Våra tidigare prognoser pekade på att Göteborg skulle slippa ovädret, men nu har det dragit in en hel del lokala skurar, säger Ian Engblom, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Började i Bohuslän

Redan vid 05-tiden på fredagsmorgonen regnade det kraftigt i stora delar av Bohuslän. Som mestföll 12,7 mm regn på en timme vid Måseskär och räddningstjänsten i Lysekil och Sotenäs har fått flera larm om översvämningar i hus och källare. På mindre än en timme kom över tio larm om översvämning kommit. Sju av larmen har gällt Malmön.

- Jag är på väg ut själv nu. Vi har styrkor på plats och fler på gång. Det verkar ha gått ett skyfall över, berättade Jimmy Göransson, insatsledare på räddningstjänsten i Sotenäs.

- Det är bara på Bohus Malmön än så länge som vi har fått larm. Det har regnat rejält i Kungshamn och Smögen också men där har vi inte fått några larm. Jag pratade med SOS Alarm nyss och de säger att det ringer hela tiden. Det är svårt att säga hur mycket det kommer att bli vi får summera sen, fortsätter han.

Räddningstjänsten hade vid 19-tiden fått in omkring 160 anmälningar om översvämningar i fastigheter, trädgårdar och på gator. Värst drabbad är Bohus Malmön, där i princip hela ön står under vatten. Men ett 30-tal fastigheter är också drabbade i Hunnebostrand respektive Kungshamn.
- Det är mycket vatten och många som fått sina källare översvämmade. Vi pumpar för fullt, men tyvärr så hjälper det inte, det måste sluta regna så att vi kan få bort vattnet, säger Lars Samuelsson, insatsledare på räddningstjänsten Mitt Bohuslän

Påverkar trafiken

Som vid alla kraftiga regnväder kan trafiken påverkas och polisen uppmanar till försiktighet på vägarna både i Göteborg och det ovädersdrabbade Bohuslän. På flera platser rapporteras det om mycket vatten på vägarna och risk för vattenplaning.
- Det man ska tänka på är att sänka hastigheten och hålla avstånd. Det finns alltid risk för vattenplaning så det gäller att anpassa körningen efter mycket regn. Ta det lugnt och visa hänsyn mot andra trafikanter, säger Ulla Brehm, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Regn även i Göteborg

Vid 16-tiden drog regnet in även över Göteborg och lokalt rapporterades om kraftiga skurar.
- Om man slår ut det över dygnet ser det inte ut att handla om några jättemängder över hela Göteborg, men lokalt kan det komma upp till 10 mm. . Skurarna uppstår och försvinner på 20 minuter, så det kan vända fort, säger Ian Engblom på Foreca. 

Ovädret och regnet ser enligt Forecas eftermiddagsprognos ut att upphöra under natten.
- De värsta skurarna kommer att upphöra under eftermiddagen eller den tidiga kvällen. Det finns dock risk för enstaka skurar som lever kvar under kvällen, men under natten ska det upphöra helt, säger Ian Engblom. 

Bättre i helgen

Helgen ser ljusare ut och kommer bjuda på bättre väder.  

- Det kommer bli soligt i hela Västra Götaland med 21 till 25 grader, lovar ristoffer Molarin, meteorolog på Foreca.

Vet du mer? Är du på drabbat av regnkaoset? Kontakta GP Via mejl: [email protected] Telefon: 031-17 20 10 MMS/SMS: 720 10

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.