Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regionen ska reda ut ansvarsfrågan

Två professionella organisationer och ändå går det så snett. – Ja, det är inte lätt att förstå. Och det är svårt att få en klar bild när det florerar så många rykten, säger handläggaren Maria Sallin.

I går satt representanter för vårdföretaget Evidens och Västra Götalandsregionen i möte hela dagen för att få klarhet i situationen som uppstått inom den öppna psykiatrin i Norra Bohuslän. Maria Sallin, handläggare på VG-regionen, var med på mötet.

– Det finns två delar i det här: Nummer ett är att det ska fungera för patienterna. Nummer två är ansvarsfrågan. I dag har vi inte haft fokus på ansvaret. Och vi har äntligen hittat en lösning. Det är fortfarande väldigt, väldigt rörigt men det är inget som kommer att störa vården.

Ur hennes synvinkel handlar det om "uppstartsproblem" där det allvarligaste är att man inte har kunnat överföra journalerna.

– Evidens har inte kunnat kopplas till det elektroniska journalsystemet på grund av juridiska hinder. Därför har vi fått lösa det med pappersjournaler.

På frågan varför det händer först nu, när första krismötet hölls redan dag två, svarar Maria Sallin att alla hinder för att få ut pappersjournaler var undanröjda redan den 9 september.

– Då hade vi kunnat börja printa.

När GP undrar hur Evidens kan ha fått en annan uppfattning tvekar hon en aning och konstaterar att det finns väldigt många inblandade i processen – och lika många olika bilder. Därför väljer hon också att inte utveckla sina svar kring andra frågor om ansvar och kring processen som föregått kaoset.

Såg ni på regionen verkligen inte det här komma, då innan starten?

– Nej, jag såg inte det här komma. Men det är bara min uppfattning – en av många, säger hon och fortsätter:

– Jag kan inte i dag säga var det har brustit. Att det varit så många kockar kan ha bidragit. Kanske har det att göra med tillitsfrågor. Vi ska utreda detta.

Hon konstaterar att det florerar väldigt många rykten kring det som hänt.

– Det har varit en del huvudlösa rykten. Ett exempel är att Evidens skulle ha orsakat det som hänt genom att välja ett annat journalsystem. Det stämmer inte.

Hur akut är läget?

– Det är väldigt bråttom att få ordning på allt, men jag skulle inte beskriva det här som ett kaos.

När GP pratar med ordföranden i norra hälso- och sjukvårdsnämnden, Ulrik Hammar (L), är han medveten om att det varit problem.

– Det har strulat ordentligt med journalhanteringen. Jag vet inte varför, men det hålls ett avstämningsmöte i dag som vi kommer att få rapporterat i nämnden.

LÄS ÄVEN: Psykiatrin i Norra Bohuslän beskrivs som ett kaos

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.