Regionen satsar på vården efter miljardvinst

ANNONS
|

2016 blev ett bra år ekonomiskt för Västra Götaland. Summeringen av förra året för visar på ett överskott på 1,6 miljarder för regionen.

Enligt regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) beror den goda ekonomin på högre statsbidrag än väntat och högra skatteintäkter.

Tackar och tar emot

– Det är i överkant. Har vi sådana resultat årligen så tar vi ut lite för mycket skatt, men det verkar som en engångsföreteelse. Så det är bara att tacka och ta emot, säger han.

Det Blå-gröna styret pekar också på att sjukhusen har hållit budgeten och att kollektivtrafiken har haft en positiv utveckling med fler resenärer och ökade biljettintäkter.

ANNONS

Pengarna ska nu bland annat användas för att uppdatera sjukvårdens datasystem. Enligt Johnny Magnusson kommer satsningen kosta omkring en miljard kronor och genomföras 2019-2021.

– Det innebär att vi ombeväpnar oss med nya informationssystem och utbildningar av all personal inom vården, säger han.

"Få upp lönerna"

Vårdförbundets avdelningsordförande i Västra Götaland, Anne Karin Grande Höglund, välkomnar satsningen på nya informationssystem. Men hon tycker att en del av överskottet borde satsas på att få upp lönerna för de anställda inom vården, eftersom bristen på bland annat sjuksköterskor gör att sängar och operationssalar står tomma.

– Man borde göra en större satsning på de lågavlönade akademiska kvinnoyrkena regionen har. Konkurrenskraftiga löner och en god arbetsmiljö med tillräckligt med kvalificerad personal behövs för att behålla och nyanställa den personal som måste finnas för en god och säker vård.

ANNONS