Tommy Carlsson och Yvonne Bergh-Carlsson engagerar sig mot den planerade kraftledningen genom Ale, Lerum och Kungälv.
Tommy Carlsson och Yvonne Bergh-Carlsson engagerar sig mot den planerade kraftledningen genom Ale, Lerum och Kungälv.

Regional motström möter rikspolitiker

ANNONS
|

– Götaälvdalen är ett område som vi vill ska utvecklas. Då kan den här kraftledningen bli ett problem. Som riksdagsledamot behöver jag lära mig mer, säger Camilla Waltersson Grönvall (M).

Hon är en av de tio riksdagsledamöter som väntas till Alafors, inbjudna av protestgruppen Regional motström. Gruppen har i flera år kämpat mot Svenska Kraftnäts planer på en gigantisk luftburen 400-kilovoltsledning mellan Stenkullen i Lerum och Skogsäter i Trollhättan.

På vägen ska ledningen passera såväl Ale som Kungälv och Lilla Edet.

Styrelseledamoten Tommy Carlsson, som lagt ner ett oräkneligt antal timmar på frågan, är mycket nöjd över att föreningen har lyckats locka till sig så pass många rikspolitiker.

ANNONS

–Vi utgår från att den här frågan kommer att hamna hos regeringen någon gång under 2015. Nu vill vi informera om vilken negativ inverkan det har för vår region. Vi hoppas att de ska lobba för den här frågan, i näringsutskottet till exempel, säger Tommy Carlsson.

Utbyggt stamnät

GP har skrivit om Svenska Kraftnäts planer tidigare. Det statliga affärsverket har förklarat sina omstridda planer med att driftsäkerheten behöver förstärkas i Västsverige. Man räknar också med en ökad produktion av vindkraftsel i området, något som kräver ett utbyggt stamnät för att elen ska kunna tas tillvara.

De klagandes förslag om att gräva ner kraftledningen under jord har avfärdats som tekniskt omöjligt.

Just nu arbetar Svenska Kraftnät på att få ihop en ansökan till Energimarknadsinspektionen. Om inspektionens beslut blir positivt väntar med all sannolikhet en överklagandeprocess.

Camilla Waltersson Grönvall (M) betonar att hon ännu inte har tagit ställning i själva sakfrågan. Men hon anser att kraftledningen bör komma upp på den politiska dagordningen.

–Det är klart att man som riksdagsledamot har stora möjligheter att föra den här diskussionen i våra partier. Och jag tycker att det är väldigt bra att det kommer representanter från flera olika partier till mötet.

ANNONS

Fakta: Tas i drift 2020

• 400-kilovoltsledningen mellan Skogsäter och Stenkullen tas i drift 2020, enligt Svenska Kraftnäts egen tidsplan.

• Hela projektet beräknas gå loss på drygt 650 miljoner kronor.

ANNONS