Redan veteran i julgransbranschen

Robertho Settergren har sysslat med granodling sedan han var 15 år, i dag är han 35 år och har odlat granar i 20 år.…– Snart dags för guldklocka, säger han och skrattar.

ANNONS
|

GP möter Robertho Settergren på hans granplantering i Lindome. Förra hösten tog han över den sju hektar stora granodlingen. De första granarna planterades 2009 och är nu redo att bli julgranar. Robertho Settergren har valt att satsa på den enkla rödgranen.

Runt honom springer blandrashuden Jo-Jo, ett litet energiknippe som gillar att vara med husse och springa lös på planteringen. Även Roberthos barn trivs på platsen där de får åka fyrhjuling med pappa och leka gömme mellan granarna.

Förra året höll han också planteringarna öppna för att människor skulle kunna komma dit och hugga sin egen gran.

ANNONS

– Det är kul att få träffa alla människor, julen är ju en stressig tid på året, men när folk kommer hit för att hugga sin egen gran är det som om att de slappnar av.

Han upplever att många vill visa sina barn bilden av den där mysiga julen och i den ingår att gå ut och hämta sin egen gran. Och han trivs med allt det positiva som granförsäljning medför, människor är glada, han får göra deras dagar bra och det ger mycket tillbaka. För tredje året i rad lastar han dessutom en fiskebåt full med granar och åker till den lilla ön Kalvsund i Göteborgs norra skärgård och säljer till öborna.

– Det är roligt och mycket uppskattat, säger han.

Han visar runt på odlingen och berättar om hur viktigt det är att toppa granarna och även klippa grenarna så att de får skott och granen blir fylligare. Det tar några år att forma en julgran. En del är helt perfekta, andra lite skeva och vinda.

– Men det finns en gran för alla, säger Robertho Settergren.

Han visste redan tidigt att han ville ägna sig åt granförsäljning. Som 15-åring såg han hur man sålde granar utan för mataffären på Styrsö där han växte upp.

ANNONS

– Jag har alltid gillat försäljning och började fundera på att ha egna granar att sälja, säger han.

1996 fick han arrendera en hektar mark av sina föräldrar i Tidaholm. Den första skörden misslyckades dock då han inte riktigt förstod hur viktigt det var att ta hand om granarna. Genom åren har han lärt sig mer och mer och i dag har han odlingar både i Tidaholm och i Lindome.

Företaget Lindomegranen är mest ett hobbyprojekt, han driver även en konsultfirma och är engagerad politiskt i Öckerö kommun, där han numera bor.

Den 16 december tänder han grillen, värmer på glöggen och erbjuder julstressade människor att komma till Lindome och hugga sin egen julgran.

Fakta: Så sköter du din julgran

  1. Se till att granen är så färsk som möjligt.
  2. Om granen inte ska in med en gång, låt den stå ute i garaget eller uterummet, gärna i en hink med vatten.
  3. Se till att snittet är färskt när du placerar granen i julgransfoten. Fyll på med vatten och kontrollera att den har riktigt med vatten de första dagarna.
  4. Placera inte granen för nära element eller öppna spisar.
ANNONS