Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Man får inte berätta på sociala medier att man tänker tömma baren på alkohol.

Reasprit på Facebook inte okej

Att annonsera på Facebook om bartömning är inte okej. Det menar Uddevalla kommuns tillståndsenhet och ger restaurang Trägårn en erinran.

Det var inför säsongsavslutningen som Trägårn skrev på sin Facebooksida att baren skulle tömmas, att allt i barer och kylar skulle bort. Kommunens tillståndsenhet menar att det i kommentarerna framgår att man uppfattat det som så kallad bartömning, vilket är förbjudet enligt alkohollagen. Där står att marknadsföring inte får vara uppmanande, uppsökande eller påträngande. Det står också att det är förbjudet att kraftigt rabattera alkoholdrycker.

Andreas Myrehag som driver Trägårn säger till Bohusläningen att de trodde att formuleringen varit godkänd då man inte använt ordet bartömning. Han har uppfattat det som om det är just det ordet som är förbjudet i marknadsföringen.

– Vi har liknat det vid happy hour och after work, där syftet är det samma, säger Andreas Myrehag. I vår marknadsföring att allt ska tömmas menade vi att allt, mat, snacks och läsk också skulle tömmas. Vi uppfattade det som okej.

Han säger att man hade ett möte med tillståndsenheten där han och övriga ägare framförde sin mening, att man tog bort inlägget på Facebook och därmed trodde att allt var överspelat. Men kommunen anser att man riktat sig till en speciell grupp och att begreppen man använt får anses som uppmanande och inte uppfyller kravet på måttfullhet.

Därmed föreslås socialnämnden att meddela bolaget Rebecus som driver Trägårn en erinran.

– Vi får finna oss i det, säger Andreas Myrehag. Vi rättar oss naturligtvis efter de lagar och regler som finns och kommer att tuffa på som vanligt nästa sommar, men vara lite mer försiktiga i vår marknadsföring.

I alkohollagen står att mindre allvarliga brister ofta kan åtgärdas omedelbart. Men om bestämmelserna i alkohollagen inte följs kan serveringstillståndet återkallas. I vissa fall kan erinran eller varning meddelas.