Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ulf och Bengt är busschaufförer anställda vid bussbolaget Nobina. Bild: Privat
Ulf och Bengt är busschaufförer anställda vid bussbolaget Nobina. Bild: Privat

Råntrio greps direkt – tack vare busschaufförerna Ulf och Bengt

I tisdags rånade två män och en kvinna en passagerare ombord en buss. Men polisen kunde direkt gripa trion tack vare två nyckelfigurer: busschaufförerna Ulf och Bengt som snabbt larmade och samarbetade med polisen.
– Det blir ju en otäck situation. Då handlar mitt jobb om att ta hand om passagerarna, säger Ulf.

Ulf skulle snart bryta tisdagspasset för lunch när han körde fram bussen till hållplatsen i Mölnlycke och öppnade dörrarna.

Där gick det på tre personer, två män och en kvinna, som satte sig längre bak i bussen. När de lite senare skulle gå av slog gruppen till.

– De försöker riva med sig en ryggsäck från en kille som satt bak i bussen. Han håller emot så gott han kan och vill inte släppa ifrån sig sin väska, berättar Ulf, chaufför vid bussbolaget Nobina.

Trion drog med sig väskan av bussen. Sedan gick de på igen, följde efter mannen som de precis ryckt väskan från och böjde sig över honom.

– De följer efter honom med ett väldigt hotfullt agerande. Då reagerar jag och busvisslar och undrar vad fan de håller på med, säger Ulf.

Trion lyckades tvinga till sig mannens telefon och gick sedan av bussen igen och försvann. Men Ulf höll koll på dem. Han stannade ombord bussen med sina passagerare, larmade polisen och berättade åt vilket håll rånarna tog vägen – nämligen på väg mot en annan busshållplats.

– Då handlar mitt jobb om att ta hand om passagerarna, se till att de mår bra och känner sig trygga i den här uppståndelsen. Det blir ju en otäck situation och det är mitt jobb att vara lugn och trygg. Det var även två yngre barn på bussen.

LÄS MER: Rån ombord på buss – tre gripna

Omringades av polisbilar

Medan Ulf och passagerarna stannade på bussen körde Bengt, Ulfs chaufförskollega, fram sin buss till annan hållplats och plockade upp tre personer, två män och en kvinna. Att det skulle vara något särskilt med de nypåstigna passagerarna noterade han inte.

– De gjorde inget större väsen av sig. Men när vi kom fram till terminalen blev jag omringad av polisbilar, berättar Bengt.

Kollegan Ulfs rådiga agerande och information om att trion var på väg mot en busshållplats ledde polisen till Bengts buss, som rånarna mycket riktigt hade klivit på.

Både civilklädda och uniformerade poliser klev på bussen för att hantera de misstänkta personerna.

– Det blir ju ett litet adrenalinpåslag. Man undrar vad som händer och han som skulle lösa av mig undrade vad jag hade gjort egentligen, skrattar Bengt och fortsätter:

– Lite uppståndelse var det ju men det kändes bra att man i sådana här lägen har polis som fungerar som den ska. Det känns väldigt tryggt som förare att det finns hjälp om det skulle behövas.

LÄS MER: Busschauffören Mattias sköts med grön laser i ögat

Ombord bussen hittade polisen även den stulna mobiltelefonen.

"Trodde de rånat Riksbanken"

Bengt har arbetat som busschaufför i 18 år, medan Ulf började för sex månader sedan.

– Det är klart man blir lite nervös och undrar vad man ska göra, hur långt ska man ta sin insats. Men vi är utbildade när det gäller krishantering och företaget förordar säkerhet först, för personal och passagerare, säger Ulf.

Så småningom fick han och hans passagerare också besök av polisen som hörde vittnena och upprättade en anmälan om rån. De tre personerna greps, misstänkta för brottet.

Ulf är liksom sin kollega glad över polisens insats, och hörde i efterhand att det var ett ordentligt pådrag med flera polisbilar.

– Nästan så man trodde att de hade rånat Riksbanken.

LÄS MER: Kommunal ryter ifrån efter att chaufför misshandlats

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.